Субота, 27 Квітня 2024 р.
21 Березня 2024

КАМ’ЯНЕЦЬ ПОДАРУВАВ СЕРЦЕ

Днями про наше місто говорила вся Україна. І якщо інфраструктурні моменти (але про них на інших сторінках) викликали подив і запитання, то медична тема – щире захоплення. Річ у тому, що 14 березня в міській лікарні вперше відбулася операція з пересадки серця.

Про неї журналістам 18 березня під час брифінгу розповів очільник медичного закладу Борис СИРОТА:

– Таке відбувається вкрай рідко. Однак наші лікарі вже здійснюють ці операції на досить високому, справді європейському рівні. У тому числі роблять це й працівники Першого Львівського медичного об’єднання, з якими на­ша міська лікарня почала працювати недавно.

Для міста це важлива подія, адже зазвичай такі речі здійснюються на обласному рівні. Одна справа вилучити орган, а коли на базі лікарні ще й проводиться пересадка – серйозне досягнення.

– Ми здійснили вилучення двох нирок, печінки та серця. Нирки та печінка вирушили до Льво­ва, а серце було пересаджено реципієнту, – продовжує Борис Володимирович. – після констатації смерті мозку в донора ми повідомили про це львівських колег, і вони приїхали бригадою з реципієнтом двома каретами швидкої допомоги.
Операція тривала близько 8 годин, її здійс­нювали 20 медпрацівників. Після оперативного втручання пацієнт майже добу був під наглядом у нашій лікарні. На сьогодні він уже у Львові, де ним опікуються вузькопрофільні спеціалісти. Хочу віддати шану донору та подякувати його родичам за те, що вони з розумінням поставилися до ситуації та дали шанс на життя ще 4 людям.

За словами директора КНП «Кам’янець-Подільська міська лікарня» Бориса СИРОТИ, операції з трансплантації в Україні є безкоштовними для пацієнта, а ще керівник нашого медзакладу сподівається, що невдовзі їх стабільно проводитимуть у Кам’янці-Подільському:

– Ці операції відбуваються за кошти Національної служби здоров’я України. На сьогодні в Кам’янець-Подільській міській лікарні немає спеціалістів, здатних проводити настільки високотехнологічні операції. Але в нас є трансплантка-координаторка Оксана ШАВЛІНСЬКА, завідувач реанімаційного відділення Віктор ГАЙСЕНЮК, хірурги, анестезіологи. Вони теж були задіяні, але основ­ну роботу справді виконували колеги зі Львова – фахівці Першого Львівського медичного об’єднання.
Попри складний час, ми ставимо собі за завдання розвивати медицину в нашому місті та сподіваюся, що для початку зможемо виконувати пересадки нирок.

Наразі ж, крім спеціальної кваліфікації працівників, Кам’янець-Подільській місь­кій лікарні не вистачає і обладнання:

– Коли відбувається діагностика смерті мозку, потрібно підтримувати життєдіяльність людини. Необхідні для цього прилади в нас є. Але для того, аби діагностувати смерть головного мозку, потрібна ціла низка досліджень, і у цій частині ми не маємо всього необхідного.
Проте з темпами нашого розвитку, заручившись підтримкою влади, сподіваюся, що у близькому майбутньому почнемо займатися цим напрямком.

– Борисе Володимировичу, а яка ситуація з трансплантологією та її перс­пективами розвитку в Україні?

– Зважаючи на час, проблеми є в усьому. Але ця галузь мусить розвиватися. Наразі є база координаторів і тих, хто потребує пе­ресадки органів. Таких пацієнтів в Україні близько шести тисяч. Якщо декілька років тому деякі з них вимушені були їхати на пе­ресадки в Білорусь, то тепер ми здійснюємо це «диво» в нашій державі. І цей напрямок тільки починає розвиватися.