П'ятница, 03 Травня 2024 р.
18 Квітня 2024

ЯСНИЙ ПОГЛЯД – ЧІТКИЙ ЗІР

У кабінеті офтальмології КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр» з’явився новий апарат – автоматичний рефрактометр, який допомагає дослідити оптичні властивості ока, відповідно при цьому точніше діагностувати очні проблеми.

Завідувачка офтальмологічного відділення Тетяна САНДУРСЬКА пояснює:

– Узагалі таке обладнання має бути в кожному сучасному офтальмологічному кабінеті, це вже необхідність сьогодення. Тож придбання актуальне.
Апарат суттєво полегшує роботу офтальмолога, оскільки дозволяє з великою точніс­тю встановити рефракцію ока без викорис­тання додаткових засобів.
Лікар може швидше і точніше підбирати окуляри, діагностувати, наприклад, таку хворобу, як кератоконус (прогресуючий дегенеративний процес незапальної природи). Раніше ми не могли з точністю діагностувати це захворювання, а лише підозрювали і відправляли хворих у спеціалізовані клініки.
За допомогою рефрактометра офтальмолог за декілька хвилин дізнається про стан оптичної системи ока пацієнта: близькозорий чи далекозорий, чи є астигматизм. У залежності від цього можна оптимально скорегувати зір, підібравши окуляри чи лінзи. Також прилад дозволяє проводити виміри з діаметром зіниці всього 2 мм (без закапування крапель і розширення зіниці). Це важливо при діагностиці пацієнтів із глаукомою, у випадках із асиметричною зіницею та в людей поважного віку. Все проводиться точ­но і без неприємних відчуттів для пацієнта.

Як і завжди, щоб пройти огляд у окуліста, потрібно мати електронне направлення від сімейного лікаря. Віднедавна одна з вимог НСЗУ (Національна служба здоров’я України) – процедура підбору окулярів є платною і коштує 124 грн.

Пресслужба КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр».