П'ятница, 17 Травня 2024 р.
25 Квітня 2024

ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА КАШЛЮК ЗРОСТАЄ

Аналізуючи епідемічну ситуацію 2024 року, Кам’янець-Подільський районний відділ ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» реєструє підвищений рівень захворюваності на кашлюк. Із початку року в Кам’янці-Подільському вже зареєстровано 11, а у Слобідсько-Кульчієвецькій і Гуменецькій громадах – по одному випадку захворювання.

Ріст захворюваності може бути спричинений різними чинниками, а саме:
– зниженням охоплення вакцинацією;
– вакцинацією з порушенням Національного календаря щеп­лень;
– застосуванням більш чутливих методів дослідження, зміною антигенної структури збудника тощо.

60% дітей, які захворіли на кашлюк, не щеплені від цієї недуги. Батьки цих дітей надали відмови від проведення щеп­лень проти кашлюка.
Одним із чинників росту епідемічного процесу є періодичність. Цей термін визначає часовий період, через який збудник хвороби активується у сприятливому для нього середовищі та викликає підвищений рівень захворюваності в населення. Пе­ріодичність для кашлюка складає 3-5 років. Якраз 5 років тому, 2019 р., на Хмельниччині було зареєстровано значне підвищення рівня захворюваності. Тоді перехворіли на кашлюк 104 особи, 15 із них – жителі м.Ка­м’я­нця-Подільського та Кам’я­нець-­Подільського району.
Як було зазначено вище, на рівень захворюваності впливає стан вакцинації населення. Зазначимо, що коли у Хмельницькій області 2023 року вакцина­цією проти дифтерії, правця, кашлюка дітей до 1 року було охоплено 86,5%, то в м.Кам’янці-Подільському – 82,3%, а у громадах колишнього Кам’янець-­Подільського району – від 63,3% до 65,6%.
Враховуючи досить великий індекс сприйняття до кашлюка, який становить 0,7-1, та досить великий прошарок невакцинованого населення, можна прогнозувати ріст інфекційної захворюваності.
Незважаючи на те, що кашлюк – «дитяча хвороба», у віковій структурі тих, хто захворів, може бути значна кількість підлітків і дорослих, які переносять кашлюк в атипових формах. Підлітки та дорослі можуть бути головним джерелом спалахів захворюваності та зараження в сім’ях із грудними дітьми, в яких захворювання перебігає у важкій формі та представляє загрозу життю.
Що ж таке кашлюк? Кашлюк – це гостре інфекційне захворювання з довготривалими при­ступами затяжного спастичного кашлю, ураженням дихальних шляхів, судинної та нервової систем.
Джерело інфекції – виключно хвора на кашлюк людина. Збудником є кашлюкова паличка, яка малостійка в зовнішньому середовищі та розмножується на слизовій оболонці гортані, тра­хеї та бронхів. Інкубаційний період у середньому становить від 3 до 14 днів (максимальний – 21 день). Перенесене захворювання залишає тривалий імунітет. Механізм передачі збудника – повітряно-крапельний, сезонність – осінньо-зимова.

Розвиток хвороби можна розділити на 3 періоди:
І період – катаральний. Перші симптоми виглядають як типова гостра респіраторна вірусна інфекція з температурою та кашлем.
ІІ період – спазматичний. На цій стадії кашель стає нападоподібним, набуває спазматичного характеру. Напад починається з декількох поштовхів протягом одного видиху, при вдиху виникає звук, що схожий на свист. Під час нападу у хворого набухають шийні вени, облич­чя червоніє та набуває ціанотичного відтінку, з’являється вираз переляку, рот розкритий. Такі напади виникають у будь-яку пору доби. Цей період триває 3-4 тижні.
ІІІ період – розрішення. Знижується частота нападів кашлю, легше виділяється мокрота, проте кашель і слабкість зберігаються протягом тривалого часу. Єдиним і дієвим методом профілактики захворювання на кашлюк є вакцинація.

Просимо вас відповідально поставитися до питання здоров’я ваших дітей і близьких, вчасно проводити планові профілактичні щеплення та звертатися по медичну допомогу при появі перших ознак захворювання.

Олег КЕРНИЧНИЙ,
лікар-епідеміолог Кам’янець-Подільського
районного відділу ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України».