Неділя, 08 Вересня 2024 р.
30 Травня 2024

ЧОМУ ДИТИНА МАЄ СПОЖИВАТИ МЕНШЕ ДОДАНОГО ЦУКРУ?

Побутує міф, що якщо дитина не буде їсти цукор, то в неї не вистачить сил на навчання, а мозок буде погано працювати. Але чи так це насправді?
Пояснення надали в ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».
Справді, мозок і дорослих, і дітей для свого функціонування потребує глюкози. Проте її можна отримувати не лише з солодощів, а й з овочів та фруктів, що, безперечно, принесе більше користі. Чому доданий, наприклад, до чашки чаю цукор може спричинити проблеми зі здоров’ям і які саме, розповідає лікарка-дієтологиня Софія Шпак.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ НАДЛИШКОВИЙ ЦУКОР

Надмірне споживання цукру може стати причиною ожиріння у дітей та появи раннього карієсу. У дорослому віці це може спричинити захворювання серцево-судинної системи та діабет 2 типу. Крім того, вживаючи занадто багато цукру чи солодощів, дитина не споживає достатню кількість овочів, фруктів, ягід, цільнозернових і корисних білкових продуктів. При повноцінному харчуванні додатково вживати цукор немає потреби, адже мозок може отримувати необхідну енергію не лише з цукру.

ДЕ ХОВАЄТЬСЯ ЦУКОР

У супермаркетах ми чи не щодня бачимо кетчупи, соуси, маринади, заморожене тісто, морозиво. В усі ці продукти цукор додають для підсилення смаку або як консервант. Також він міститься у великій кількості в цукерках, тістечках, тортах, протеїнових батончиках, молочних коктейлях, готових сухих сніданках, йогуртах із наповнювачем та солодкій газованій воді. Словом, цукру достатньо багато в різних продуктах.
Крім доданого цукру, є поняття так званого вільного цукру, до якого відносимо мед, патоку, сиропи, фруктові соки, карамель, солод і будь-які солодкі концентрати.
Існує також природний цукор, який міститься у фруктах, сухофруктах, молочній продукції. Саме цей цукор має бути частиною здорового раціону дитини. У фруктах і сухофруктах, до того ж, міститься клітковина, яка перешкоджає швидкому всмоктуванню цукру.

НОРМИ СПОЖИВАННЯ НАДЛИШКОВОГО ЦУКРУ

Дітям до 2-х років вживання цукру не рекомендовано, а після цього віку його кількість не повинна перевищувати 10% від добового споживання калорій. Ще краще для здоров’я – зменшити споживання цукру до 5% від денного раціону, а це приблизно 25 г на день.
Якщо денний калораж дитини становить у середньому 2000 ккал, то частка доданого цукру має становити не більше як 100 ккал, тобто лише 6 ч.л. цукру на день. Але в сучасному світі рекомендовану межу легко перейти. Наприклад, якщо дитина з’їсть на сніданок гранолу з йогуртом і зап’є це солодким чаєм, автоматично перевищить рекомендований денний ліміт. А додавши до цього пляшку солодкої газованої води в середині дня, ліміт буде перевищено в багато разів. Тож варто зосередитися на вживанні натуральних продуктів із природним вмістом цукру.