Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
15 Серпня 2024

ЧИ ВПЛИНЕ НА ЗДОРОВ’Я УКРАЇНЦІВ ВІДМОВА ВІД ПЕРЕХОДУ НА ЛІТНІЙ ЧАС?

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про обчислення часу в Україні». Відповідно до нього, від 2025 року Україна більше не переходитиме з зимового часу на літній, а на території України буде закріплений єдиний київський час – UTC+2. Чи має зміна часу двічі на рік вплив на здоров’я людини й, якщо так, який саме – розбиралися фахівці МОЗ.

1. ВПЛИВ НА ЦИРКАДНІ РИТ­МИ

Усі ми маємо циркадні рит­ми – циклічні коливання інтенсивності біологічних процесів, пов’язані зі зміною дня й ночі. На думку вчених, зміна часу двічі на рік порушує сталі циркадні ритми, іншими словами – впливає на наш внутрішній «біологічний годинник». Це підвищує ризики розвитку проблем зі сном, серцево-судинних захворювань, погіршення настрою і психіч­ного стану, зниження пам’яті та уваги тощо.

2. ПОРУШЕННЯ СНУ

Перехід на літній час може знижувати ефективність сну і збільшувати час засинання – око сприймає більше світла, отже, організм виділяє менше гормону мелатоніну (що регулює цикли сну і неспання). Порушення сну, спричинені зміною часу, можуть тривати декілька днів, і це має особливо негативний вплив на людей, які вже мають розлади сну.

3. ПОГІРШЕННЯ САМОПОЧУТТЯ

Опитування Американської академії медицини сну (AASM) засвідчили, що близько 63% американців воліли б відмовитися від літнього часу, а 55% відчувають втому після переходу. Дослідники кажуть, що ця зміна має довгострокові негативні наслідки для нашого тіла та розуму. Водночас стабільний ре­жим дня сприяє кращому са­мопочуттю та зниженню рівня стресу.

4. ПІДВИЩЕННЯ НАВАНТАЖЕННЯ НА СЕРЦЕВО-СУДИННУ СИСТЕМУ

Дослідження, які проводилися в Фінляндії, засвідчили, що порушення циркадного ритму під час переходу пов’язані з підвищеним ризиком ішемічного інсульту. Кількість госпіталізацій людей із цим діагнозом зростає впродовж перших двох днів після переведення годинника. Цей факт підтверджує також дослідження, опубліковане у The New England Journal of Medicine, за результатами якого виявилося збільшення кількості серцевих нападів у перший тиждень після переходу на літній час.
За результатами метааналізу, саме перехід на літній час, хоч і незначною мірою, але помітно збільшує ризик гострого інфаркту міокарда.

5. ЗРОСТАННЯ РИЗИКУ ДЕПРЕСІЇ

Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує, що недостатній сон і порушення циркадних ритмів можуть призводити до когнітивних порушень і підвищувати ризик розвитку депресії. Ці дослідження засвідчують, що після переходу на літній/зимовий час багато людей відчувають підвищену тривожність і депресію. Це особливо актуально для людей, які вже мають схильність до психічних розладів.

6. ЗНИЖЕННЯ УВАГИ

Також є дані, що переведення стрілок уперед навесні різко збільшує ризик смертельних ДТП – у США впродовж тижня після переходу цей ризик зростає на 6%. Це частково пояснюється нестачею сну та порушенням циркадних ритмів.

7. ПАДІННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ
Й ЗРОСТАННЯ КІЛЬКОСТІ ВИПАДКІВ ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ

Дослідження, опубліковане в Journal of Applied Psychology, вказує на те, що зміни в режимі дня, пов’язані з переходом на літній час, можуть знижувати продуктивність праці через втому та порушення ритму роботи. Перехід на літній час сприяє сонливості на робочому місці та збільшує травматизм на виробництві. Зміни в режимі дня також можуть негативно впливати на якість навчання.
***
Тож перейти на «зимовий час» 27 жовтня та залишитися на ньому назавжди – це хороша ідея з огляду на наше з вами здоров’я.
Важливо також зауважити, що на початку 2019 року Європарламент підтримав пропозицію відмовитися від загальноєвропейської практики переведення стрілок годинника. Проте дійти згоди й прийняти спільне законодавство, яке врегулювало б припинення цієї практики, досі так і не вдалося, тому весь Євросоюз і надалі переводить годинники.

За інформацією МОЗ України.