ЯК ПРАВИЛЬНО ВАРИТИ КАШІ
Наразі у православних триває Різдвяний піст, під час якого раціон українців поповнюють різноманітні каші. Здається, що такого складного – зварити кашу? Проте нерідко навіть у досвідчених господинь не все виходить ідеально. Отже, зібрали для вас декілька порад.
ГРЕЧАНА КАША. Промийте гречані крупи під проточною водою декілька разів. На 1 склянку крупів потрібно 2 склянки рідини. Каструлю, в якій вариться каша, слід щільно накрити кришкою, і саму кашу не треба чіпати й перемішувати. Готується гречка приблизно 15-16 хвилин у підсоленій воді, а після варіння її потрібно залишити на ще декілька хвилин під кришкою. Можна також засипати крупи у воду, довести до кипіння, вимкнути і залишити під кришкою набухати протягом 30 хвилин. Каша вийде більш розсипчастою. До речі, гречані крупи можна попередньо підсмажити на сковороді протягом 3-5 хвилин. Це додасть каші яскравішого аромату, золотистого кольору і зробить її більш розсипчастою та смачною.
ПШОНЯНА КАША. Пшоно треба декілька разів добре промити, доки вода не стане прозорою, наприкінці промивання полити окропом. Закип’ятити воду в каструлі з товстим дном. Всипати крупи, посолити, довести до кипіння та варити на слабкому вогні приблизно 25-35 хвилин. Пропорції: на 1 склянку крупів 3 склянки рідини. Якщо ви плануєте пшоняну кашу з молоком, слід зварити її до напівготовності, щоб зерно не розварилося. Потім воду злити, додати молоко і варити до його випарювання та повної готовності пшоняної каші.
РИСОВА КАША. Перед приготуванням рис потрібно промити. Щоб зварити 1 склянку рису, потрібно залити її 2 склянками води та варити на повільному вогні до розбухання. Час варіння залежить від сорту рису і може становити від 15 до 25 хвилин. Кашу треба варити на середньому вогні при слабкому кипінні, зрідка помішуючи. Також можна зняти раніше (як тільки рис розбухне) і залишити в теплому місці на 30 хвилин.
КУКУРУДЗЯНА КАША. Тут усе залежить від того, які крупи готуєте, але в середньому беруть 500 г крупів на 1 л води. Насипати поступово в гарячу воду і варити 20-30 хвилин на повільному вогні, постійно помішуючи. Щоб насолодитися молочною кукурудзяною кашею, треба дотримуватися правильної техніки приготування. Спочатку додайте цукор і сіль до киплячого молока та поступово засипайте крупи (приблизно 4 столові ложки з верхом крупів на 300 г молока). Варіть кашу на повільному вогні, помішуючи протягом 5-6 хвилин. Потім накрийте каструлю кришкою і залиште на ще 15 хвилин.
ВІВСЯНА КАША. Йдеться про крупи, а не пластівці. Спочатку промийте їх декілька разів. Доведіть воду до кипіння, закиньте вівсянку (1 склянка на 2 склянки води) та помішуйте час від часу. Готувати треба 10 хвилин. Після цього можна додавати молоко, масло чи інші складники. Вівсяні пластівці: 1,5 склянки пластівців на 1 л води, довести до кипіння і варити 4 хвилини.
МАННА КАША. Пропорція: 1-2 ст.л. на 1 склянку молока або води. Поступово насипати в гарячу рідину. Варити, помішуючи, 4-5 хвилин. Цукор чи сіль – за смаком. Манку не потрібно мити. Щоб у каші не було грудочок, засипати в молоко або воду її потрібно дуже маленькими порціями і відразу ж розмішувати. Або, поки основна частина молока закипає, залийте холодним молоком крупи на декілька хвилин, додайте до киплячого молока і ретельно перемішайте.
ПЕРЛОВА КАША. Перлові крупи треба ретельно промити холодною водою до повної її прозорості. Залити чистою водою й залишити у воді хоча б на пів години, а краще – на декілька годин. Потім знову злити воду, залити чистою у співвідношенні 1 до 3. Посолити та покласти варити. Час залежить від того, чи оброблені попередньо крупи виробником, від 15 хвилин – до години.
ЯЧМІННУ КАШУ необхідно готувати близько 40-45 хвилин, з відповідною пропорцією – на одну склянку крупів дві склянки води. Крупи необхідно ретельно промити під проточною водою мінімум три рази. Щоб каша була розсипчастою, її слід зварити до напівготовності, далі поставити каструлю в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 10 хвилин.
БУЛГУР: 1 склянка крупів на 2 склянки води. Довести до кипіння і варити 15-20 хвилин. Але смачнішою каша буде, якщо булгур попередньо обсмажити на олії до золотистого кольору, потім влити воду, м’ясний чи овочевий бульон та варити до готовності. Можна і проварити крупи всього 10 хвилин, накрити кришкою та залишити на 20 хвилин.