Середа, 19 Лютого 2025 р.
16 Січня 2025

І НЕ ТІЛЬКИ В БОРЩ!

До складу багатьох страв входить квасоля, а в деяких краї­нах вона і зовсім є невід’ємною частиною національної кухні, наприклад, у Мексиці. І в Україні теж квасоля давно отримала визнання і знайшла широке застосування. У ній містяться багато корисних речовин, не кажучи вже про те, що вона просто смачна. Хоча, звичайно, все залежить від того, як її приготувати, та й смаки в усіх різні.

Ось декілька цікавих фактів про квасолю.

1. Усього 100 грамів квасолі містять близько половини добової норми клітковини для середньостатистичної дорослої лю­дини.

2. У ній також міститься багато заліза, яке необхідне для нормального кровотворення. Еритроцити, червоні кров’яні тільця, без надходження заліза в організм утворюватися не можуть.

3. За вмістом білка (до 25-30%) квасоля є практично рекордсменкою серед усіх продуктів рослинного походжен­ня.

4. У темних сортах квасолі вміст корисних елементів і вітамінів вищий, ніж у світлих.

5. Судячи з усього, людство почало культивувати квасолю приблизно від 5000 до 7000 років тому.

6. В їжу вживаються як насіння цієї рослини, так і стручки. Всім нам знайома стручкова квасоля.

7. Батьківщиною квасолі є Пів­денна Америка. В Європу і Азію її звідти пізніше завезли першовідкривачі.

8. У Стародавньому Єгипті з квасолі робили косметику, зокрема, для шкіри обличчя. Є припущення, що такою квасолевою косметикою користувалася навіть знаменита цариця Клеопатра.

9. Довжина стебла квасолі може досягати 3 метрів.

10. Першим європейцем, хто познайомився із квасолею і згодом доставив її у країни Ста­-рого світу, був знаменитий Хрис­тофор Колумб.

11. У Великобританії квасоля називається голландськими бобами через те, що в Англію ця рослина потрапила через Голландію.

12. Усього у світі існують близь­ко 200 різних сортів квасолі.

13. Французький імператор Наполеон Бонапарт вважав, що квасоля сприяє зміцненню м’язів і поліпшенню мозкової активності, тому наказав зав­жди включати її в армійський раціон.

14. Перше у світі місце з вирощування квасолі посідає Китай. Слідом за ним ідуть Бразилія, США, Індія і М’янма.

15. У ній міститься більше білка, ніж у м’ясі курки.

16. Сорти квасолі під назвою «Пекло Рем» і «Акіто» відчутно пахнуть грибами.

16. Екстракт квасолевих струч­ків застосовується при лікуванні та профілактиці діабету.

18. Усього щороку в світі виробляється близько 25 мільйонів тонн квасолі.

19. Червона квасоля токсична, тому, з’ївши її в сирому вигляді, можна отруїтися. Але при термічній обробці токсини розпадаються.

20. Вітаміну С у квасолі більше, ніж в абрикосах, персиках або сливах.

21. Червона квасоля зміцнює імунітет, позитивно діє на травний тракт, покращує стан шкіри.

22. Біла квасоля зміцнює кіст­ки і зуби, оскільки багата на кальцій і залізо.

23. У середньому одна квасолина важить близько 1 грама.

24. Кожної останньої неділі листопада в Болгарії святкується День квасолі.

25. Лімський сорт цієї рослини виробив унікальну систему захисту – як тільки рослина відчуває на собі слину гусениці, то починає виробляти ароматну речовину, що приваблює до себе ос, які, у свою чергу, є ворогами гусениць.

26. У Китаї, Кореї та деяких інших азіатських країнах із квасолі виготовляють борошно, яке потім використовують для ви­пікання різноманітних тістечок.

27. Квасолевий білок за складом дуже близький до м’ясного, і він засвоюється організмом приблизно на 75%.