І НЕ ТІЛЬКИ В БОРЩ!
До складу багатьох страв входить квасоля, а в деяких країнах вона і зовсім є невід’ємною частиною національної кухні, наприклад, у Мексиці. І в Україні теж квасоля давно отримала визнання і знайшла широке застосування. У ній містяться багато корисних речовин, не кажучи вже про те, що вона просто смачна. Хоча, звичайно, все залежить від того, як її приготувати, та й смаки в усіх різні.
Ось декілька цікавих фактів про квасолю.
1. Усього 100 грамів квасолі містять близько половини добової норми клітковини для середньостатистичної дорослої людини.
2. У ній також міститься багато заліза, яке необхідне для нормального кровотворення. Еритроцити, червоні кров’яні тільця, без надходження заліза в організм утворюватися не можуть.
3. За вмістом білка (до 25-30%) квасоля є практично рекордсменкою серед усіх продуктів рослинного походження.
4. У темних сортах квасолі вміст корисних елементів і вітамінів вищий, ніж у світлих.
5. Судячи з усього, людство почало культивувати квасолю приблизно від 5000 до 7000 років тому.
6. В їжу вживаються як насіння цієї рослини, так і стручки. Всім нам знайома стручкова квасоля.
7. Батьківщиною квасолі є Південна Америка. В Європу і Азію її звідти пізніше завезли першовідкривачі.
8. У Стародавньому Єгипті з квасолі робили косметику, зокрема, для шкіри обличчя. Є припущення, що такою квасолевою косметикою користувалася навіть знаменита цариця Клеопатра.
9. Довжина стебла квасолі може досягати 3 метрів.
10. Першим європейцем, хто познайомився із квасолею і згодом доставив її у країни Ста-рого світу, був знаменитий Христофор Колумб.
11. У Великобританії квасоля називається голландськими бобами через те, що в Англію ця рослина потрапила через Голландію.
12. Усього у світі існують близько 200 різних сортів квасолі.
13. Французький імператор Наполеон Бонапарт вважав, що квасоля сприяє зміцненню м’язів і поліпшенню мозкової активності, тому наказав завжди включати її в армійський раціон.
14. Перше у світі місце з вирощування квасолі посідає Китай. Слідом за ним ідуть Бразилія, США, Індія і М’янма.
15. У ній міститься більше білка, ніж у м’ясі курки.
16. Сорти квасолі під назвою «Пекло Рем» і «Акіто» відчутно пахнуть грибами.
16. Екстракт квасолевих стручків застосовується при лікуванні та профілактиці діабету.
18. Усього щороку в світі виробляється близько 25 мільйонів тонн квасолі.
19. Червона квасоля токсична, тому, з’ївши її в сирому вигляді, можна отруїтися. Але при термічній обробці токсини розпадаються.
20. Вітаміну С у квасолі більше, ніж в абрикосах, персиках або сливах.
21. Червона квасоля зміцнює імунітет, позитивно діє на травний тракт, покращує стан шкіри.
22. Біла квасоля зміцнює кістки і зуби, оскільки багата на кальцій і залізо.
23. У середньому одна квасолина важить близько 1 грама.
24. Кожної останньої неділі листопада в Болгарії святкується День квасолі.
25. Лімський сорт цієї рослини виробив унікальну систему захисту – як тільки рослина відчуває на собі слину гусениці, то починає виробляти ароматну речовину, що приваблює до себе ос, які, у свою чергу, є ворогами гусениць.
26. У Китаї, Кореї та деяких інших азіатських країнах із квасолі виготовляють борошно, яке потім використовують для випікання різноманітних тістечок.
27. Квасолевий білок за складом дуже близький до м’ясного, і він засвоюється організмом приблизно на 75%.