КОЛИ НАЙКРАЩЕ ПИТИ КАВУ
Якщо ви сьогодні ще не пили кави і не маєте звички споживати її зранку, то варто звернути увагу на аргументи, які наводять науковці.
Згідно з недавнім дослідженням, результати якого опубліковані в Європейському кардіологічному журналі, люди, які пили каву тільки вранці, мали менше шансів померти від серцевих проблем порівняно з тими, хто не пив кави взагалі. Але таких наслідків для здоров’я не спостерігалося серед людей, які пили каву впродовж дня. Дослідники проаналізували дані понад 40 000 дорослих американців, які повідомили, чи п’ють вони каву, як часто і коли. Команда виявила дві основні групи серед кавоманів: більшу складали ті, хто пив каву до полудня, і меншу – які пили каву впродовж дня.
Зіставивши ці дані з публічними записами про смерть за 10 років, дослідники виявили, що ті, хто пив каву вранці, мали на 16% нижчий ризик смерті від будь-якої причини та на 31% нижчий ризик смерті від серцево-судинних проблем, ніж ті, хто не пив каву. Однак не було жодної різниці в ризику смерті між тими, хто п’є каву протягом дня, і тими, хто не п’є каву. Це перше дослідження, яке вивчає такі особливості вживання кави та їхній вплив на важливі показники здоров’я. Результати свідчать про те, що важливо не лише те, чи п’є людина каву або скільки її споживає, але й в який час дня це відбувається.
За словами дослідників, робота не пояснює, чому вживання кави вранці знижує ризик смерті від серцево-судинних захворювань. Імовірно, що вживання кави вдень або ввечері може порушити циркадні ритми та рівень гормонів, зокрема мелатоніну. Це, у свою чергу, негативно впливає на фактори серцево-судинного ризику, як-от запалення і кров’яний тиск. Користь від ранкової кави спостерігалася серед людей, які повідомили, що випивали будь-яку кількість кави до полудня, але найбільший позитивний ефект відчули ті, хто випивав щонайменше дві чашки.
Це може бути пов’язане з тим, як кава впливає на симпатичну нервову систему, що готує організм до дії, припускають експерти. У ранкові години, коли людина прокидається і встає з ліжка, зазвичай спостерігається помітне збільшення симпатичної активності. Цей ефект знижується протягом дня і досягає найнижчого рівня під час сну. Таким чином, можливо, як зазначають автори, вживання кави у другій половині дня або ввечері порушує циркадний ритм симпатичної активності. Справді, багато людей, які п’ють каву впродовж усього дня, страждають від порушень сну. У цьому контексті цікавим є той факт, що кава, схоже, пригнічує мелатонін, який викликає сон.
Науковці доводять, що вживання кави з кофеїном за 6-8 годин перед нічним відпочинком здатне погіршити якість сну. Цей ефект може проявлятися у збільшенні часу, необхідного для засинання. Також кава здатна скоротити загальний час сну, що погіршує сон наступної ночі і може сприяти залежності від кофеїну. Тому для більшості людей безпечніше обмежити споживання кави до середини дня.
Іншим можливим позитивним впливом кави на здоров’я може бути те, що вона здатна послаблювати наслідки психоемоційного стресу, а також, імовірно, зменшувати запалення. Найкращим для кави вважають час приблизно через 90 хвилин після пробудження, коли рівень кортизолу (гормону стресу, який відповідає за відчуття бадьорості) почне падати. Кортизол досягає піку приблизно через 30 хвилин після того, як ми прокидаємося, тому пити каву саме в цей час неефективно.
Тож поціновувачі можуть насолоджуватися ранковою кавою, адже вже є вагомі докази того, що це є корисним для здоров’я.