ПІСТ ЗАВЕРШИВСЯ. ЇМО ПОВІЛЬНО І ОБЕРЕЖНО!
У неділю християни святкуватимуть Великдень. Їх очікує в тому числі дуже щедрий стіл, із купою наїдків, споживання яких довгий час було обмеженим, адже багато земляків дотримувалися Великого посту.
Правильно вийти з посту – дуже важливо для здоров’я. Багато парафіян забувають: чим довше триває утримання від їжі тваринного походження, тим тривалішим має бути повернення до звичного режиму харчування. Організму необхідний час на відновлення секреції достатньої кількості ферментів, які беруть участь у перетравленні їжі. Під час дотримання посту рівень вироблення ферментів був фізіологічно знижений через обмеження кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження.
Найпоширеніші наслідки неправильного виходу з посту на фізіологічному рівні: нудота, діарея, печія, здуття, відчуття важкості та навіть головні болі. Тому не варто в один прийом їсти все й одразу. Паску, яйце, м’ясо, ковбасу, салат зі сметаною і холодець із гірчицею на додачу. Така суміш – це величезний стрес для організму. Можна, наприклад, буженину з’їсти з овочевим салатом і зеленню, а паску – через декілька годин. Або можна таки спожити по шматочку свяченого, якщо будете зранку святити кошик із наїдками, але дуже дозовано. А потім зробити паузу.
У раціоні має бути достатня кількість овочів і фруктів. У перші дні рекомендується утриматися від прийому різних соусів (особливо майонезу), жирного м’яса, алкоголю, гострої та жирної їжі. Так само не варто забувати і про обмежений прийом борошняних виробів, у тому числі паски. Смакуйте, а не проковтуйте всі жадані страви, відчуваючи дещо призабуті смаки. Тоді й тіло, й душа вдовольняться меншими обсягами їжі, та все мине без наслідків для організму.
Обережно з алкоголем. Як-що пити більше як 1 бокал (100-150 мл) вина або 50 мл міцного алкоголю, можна отримати отруєння та неабияке навантаження на підшлункову. Не слід намагатися з’їсти більше за допомогою відомих ферментних препаратів. Вони здатні лише частково покращити перетравлення їжі та не можуть запобігти наслідкам переїдання. Пийте більше безалкогольної рідини. Найкращий вибір – чиста вода без газу. Але підійде і трав’яний чай або легкі узвари. Це допоможе швидше насититися, вивести токсини та взагалі добре для роботи шлунково-кишкового тракту.
Уникайте жирного та смаженого. Хоча б перші декілька днів. Поєднання білків і жирів у великій кількості може призвести до діареї, запалення підшлункової. Це не означає, що ви зовсім маєте відмовитися від такої їжі. Але нехай це, знову ж таки, спочатку будуть невеличкі шматочки.
Не забуваємо підтримувати мікрофлору кишківника. Їжте квашені овочі, споживайте кисломолочне.
Перший тиждень після посту обирайте більш лагідний спосіб приготування: варіння, приготування на пару, запікання. Віддавайте перевагу приготовленим овочам і потроху додавайте сирі (якщо їх було мало протягом посту).
Після посту варто віддавати перевагу таким продуктам: пісні сорти м’яса та птиці; варена, запечена чи приготована на пару риба; яйця варені на м’яко (спробуйте зробити трошки таких крашанок, які будете споживати в перший день) або пашот; каші та гарніри з цільного зерна з додаванням невеликої кількості жирів, скажімо, курку можна запекти з пшеницею, кускусом чи рисом, вийде непоганий гарнір; кисломолочні продукти; овочі приготовлені, квашені та сирі, звісно, зелень і салати з нею; супи овочеві та не надто наваристі бульйони.
Не зайве ще раз нагадати, що обов’язково п’ємо достатньо води, обмежуємо солодкі готові напої та алкоголь.
Для людей, які мають хронічні захворювання і суворо дотримувалися посту, рекомендується ще повільніше розширення дієти. Протягом першого тижня потрібно поступово ввести молочні продукти, рибу, яйця і лише наступного тижня – м’ясо та вироби з нього.
При виникненні таких симптомів, як різкий біль у животі, нудота, блювота, слід звернутися по кваліфіковану медичну допомогу.