Субота, 26 Квітня 2025 р.
17 Квітня 2025

ПІСТ ЗАВЕРШИВСЯ. ЇМО ПОВІЛЬНО І ОБЕРЕЖНО!

У неділю християни святкуватимуть Великдень. Їх очікує в тому числі дуже щедрий стіл, із купою наїдків, споживання яких довгий час було обмеженим, адже багато земляків дотримувалися Великого посту.

Правильно вийти з посту – дуже важливо для здоров’я. Багато парафіян забувають: чим довше триває утримання від їжі тваринного походження, тим тривалішим має бути повернення до звичного режиму харчування. Організму необхідний час на відновлення секреції достатньої кількості ферментів, які беруть участь у перетравленні їжі. Під час дотримання посту рівень вироблення ферментів був фізіологічно знижений через обмеження кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження.

Найпоширеніші наслідки неправильного виходу з посту на фізіологічному рівні: нудо­та, діарея, печія, здуття, від­чуття важкості та навіть головні болі. Тому не варто в один прийом їсти все й одразу. Паску, яйце, м’ясо, ковбасу, салат зі сметаною і холодець із гірчицею на додачу. Така суміш – це величезний стрес для організму. Можна, наприклад, буженину з’їсти з овочевим салатом і зеленню, а паску – через декілька годин. Або можна таки спожити по шма­точку свяченого, якщо будете зранку святити кошик із наїдками, але дуже дозовано. А потім зробити паузу.

У раціоні має бути достатня кількість овочів і фруктів. У перші дні рекомендується утриматися від прийому різних соусів (особливо майонезу), жирного м’яса, алкоголю, гострої та жирної їжі. Так само не варто забувати і про обмежений прийом борошняних виробів, у тому числі паски. Смакуйте, а не проковтуйте всі жадані страви, відчуваючи дещо призабуті смаки. Тоді й тіло, й душа вдовольняться меншими обсягами їжі, та все мине без наслідків для організму.

Обережно з алкоголем. Як­-що пити більше як 1 бокал (100-150 мл) вина або 50 мл міцно­го алкоголю, можна отримати отруєння та неабияке навантаження на підшлункову. Не слід намагатися з’їсти біль­­ше за допомогою відомих ферментних препаратів. Вони здатні лише частково покращи­ти перетравлення їжі та не можуть запобігти наслідкам переїдання. Пийте більше безалкогольної рідини. Найкращий вибір – чиста вода без газу. Але підійде і тра­в’яний чай або легкі узвари. Це допоможе швидше насититися, вивести токсини та взагалі доб­ре для роботи шлунково-кишкового тракту.

Уникайте жирного та смаженого. Хоча б перші декілька днів. Поєднання білків і жирів у ве­ликій кількості може призвести до діареї, запалення підшлун­кової. Це не означає, що ви зовсім маєте відмовитися від такої їжі. Але нехай це, знову ж таки, спочатку будуть невеличкі шматочки.

Не забуваємо підтримувати мікрофлору кишківника. Їжте квашені овочі, споживайте кисломолочне.

Перший тиждень після посту обирайте більш лагідний спосіб приготування: варіння, приготування на пару, запікання. Віддавайте перевагу приготовленим овочам і потроху додавайте сирі (якщо їх було мало протягом посту).

Після посту варто віддавати перевагу таким продуктам: пісні сорти м’яса та птиці; варена, запечена чи приготована на пару риба; яйця варені на м’яко (спробуйте зробити трошки таких крашанок, які будете споживати в перший день) або пашот; каші та гарніри з цільного зерна з додаванням невеликої кількос­ті жирів, скажімо, курку можна запекти з пшеницею, кускусом чи рисом, вийде непоганий гарнір; кисломолочні продукти; овочі приготовлені, квашені та сирі, звісно, зелень і салати з нею; супи овочеві та не надто наваристі бульйони.

Не зайве ще раз нагадати, що обов’язково п’ємо достатньо води, обмежуємо солодкі готові напої та алкоголь.

Для людей, які мають хронічні захворювання і суворо дотримувалися посту, рекомендується ще повільніше розширення дієти. Протягом першого тижня потрібно поступово ввести молочні продукти, рибу, яйця і лише наступного тижня – м’ясо та вироби з нього.

При виникненні таких симптомів, як різкий біль у животі, нудота, блювота, слід звернутися по кваліфіковану медичну допомогу.