Понеділок, 20 Жовтня 2025 р.
16 Жовтня 2025

НЕ ВСІ ЛЮБЛЯТЬ, АЛЕ…

Помаранчеві плоди гарбуза потихеньку переселяються з полів у підвали. Жовтень – саме час поговорити про його користь і те, як зберегти цей дар природи з надзвичайними властивостями. Тим більше саме в жовтні, 26 числа, відзначають День гарбуза.

Вважається, що гарбуз став домашньою ягодою близько семи тисяч років тому. Насіння саме такого поважного віку було виявлено в Мексиці. Вже тоді була відома користь гарбуза. Його знаходять у складі древнього приворотного зілля, в рецептурі різних настоянок (від ви­ведення веснянок до зцілення зміїних укусів). Гарбузовий сік вживали при безсонні, вважали потужним афродизіаком. Цей красень є в національних меню майже всіх країн світу, в тому числі України.

Попри те, що гарбуз майже на 90% складається з води, він володіє неймовірним набором корисних речовин, вітамінів і мікроелементів. У його складі: натрій, калій, селен, кальцій, вітаміни груп А, Е, К, F, С, PP і D, залізо, магній, сірка, йод, кобальт, цинк, фосфорна, лінолева і кремнієва кислоти, фітостероли. Гарбуз – «чемпіон» за вмістом заліза. В його м’якоті є такий рідкісний вітамін як Т (L-карнітин), необхідний людям з анемією і гемофілією. Він бере активну участь у транспортуванні жирних кислот, зберігаючи у клітинах глікоген і цим захищаючи від атеросклерозу.

Завдяки каротину, вживання цієї ягоди корисне для зору. Велика кількість клітковини позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Його антиоксидантні властивості, здатність чистити організм від холестерину і токсинів сприяють нормалізації кров’яного тиску.

Ще наші предки використо­вували гарбуз як ліки при порушеннях сну і запаленнях. Відо­мі також його сечогінні властивості та здатність підвищувати імунітет. Гарбуз також сприяє вироб­ленню серотоніну, зміцненню кісткової тканини і суглобів, лікуванню проблем потенції, запобігає облисінню, допомагає при простатиті, підвищує шанси зачати дитину, є профілактикою хвороб сечостатевої системи. Вагітним радять вживати гарбуз для поповнення вітамінів і мік­роелементів як профілактику анемії. Гарбуз знімає неприємні симптоми при менопаузі та нервове напруження.

Найпотужніший удар по зай­вій вазі – дієта на основі гарбузових страв. Він сприяє кращому і швидшому засвоєнню жирної їжі, знімаючи навантаження зі шлунка і перешкоджаючи ожирінню. Клітковина чистить від шлаків, видаляє зайву рідину з тканин, калорійність усього 25-26 Ккал на 100 г м’якоті.

Зі свіжих плодів виходять чудові крем-супи, ароматні за­піканки, а також смачні легкі каші.

Корисні властивості гарбуза не втрачаються навіть при довгому і правильному зберіганні. Потрібно зібрати плоди вчасно. З’ясувати, чи дозрів гарбуз, можна просто постукавши по ньому пальцями. Глухий звук свідчить про повну зрілість. Такою ж ознакою є і плодоніжка, яка змінює свій колір на сірий. До речі, при збиранні гарбузів її потрібно залишати, бо це також впливає на термін зберігання. Деякі сорти гарбузів не призначені для тривалого зберігання: мускатний гарбуз, який має неперевершений десертний смак і аромат, може зберігатися максимум 2 місяці. Якщо у вас є можливість зберігати гарбузи в погребі, то це бу­де найкращим варіантом. У підвалі зазвичай сухо, прохолодно та темно, що є дуже сприятливими умовами. Гарбузи рекомендовано розмістити на стелажах плодоніжками догори. Також бажано, щоб вони не торкалися один одного боками, це вбереже їх від підгнивання. Час від часу обов’язково оглядайте овочі. Якщо виявили на одному з них темні плями, то постарайтеся якомога швидше викорис­тати його за призначенням. Оптимальна температура для зберігання гарбузів – від 10 до 15°С. Важливо контролювати рівень вологості у приміщенні – надмірна волога може призвес­ти до розвитку плісняви, що зіпсує плоди.

При відсутності підвалу гарбузи можна зберігати і у квартирі. Найкращим місцем для цього стане утеплена лоджія. Розрізаний гарбуз зберігається
до 10 днів у холодильнику, але найкраще його шматки поміс­тити в морозилку. Деякі господині успішно висушують гарбуз у духовці або сушарці. У такому вигляді він може зберігатися протягом року.