П'ятница, 29 Березня 2024 р.
20 Листопада 2020

БУДИНОК ШУЛЬМІНСЬКИХ

Є у Старому місті Кам’янця-Подільського триповерховий будинок №8 на сучасній вулиці Зарванській, який називають будинком Шульмінських, пов’язуючи цю назву з юристом Олександром Шульмінським та його другою дружиною Олімпіадою Пащенко-Шульмінською, ініціаторами створення в місті Кам’янці-Подільському державного українського університету. В Державному архіві Хмельницької області, у фонді Подільського губернського статистичного комітету, збереглися деякі переписні листи за даними на 28 січня (9 лютого за новим стилем) 1897 року. Саме на цю дату відбувся перший (і єдиний) перепис населення Російської імперії. Дані будинку, який нас цікавить, на щастя, збереглися. Належав він батькові Олександра Шульмінського – Павлові Іполитовичу. Тож заглянемо в цей переписний лист. Райони вказано за старим адміністративним поділом.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Отож, переписна дільниця 1 Кам’янця-Подільського, лічильна дільниця 11, опитувальний лист 1 – домоволодіння Шульмінського на тодішній Поштовій вулиці.
Домоволодіння складалося з одного триповерхового кам’яного будинку, покритого бляхою, мало 10 квартир, одна з яких порожня.
Усього в домоволодінні Шуль­мінського мешкали 20 осіб чоловічої статі, 19 – жіночої (разом – 39), зокрема два селянина, три селянки.
Перепис провів Михайло Турик.

КВАРТИРА 1

Господар – Павло Шульмінський, мешкають два чоловіки й одна жінка, яка тимчасово перебуває поза Кам’янцем.
Шульмінський Павло Іполитович, господар, 62 роки, одружений, купець, народився в селі Варівці Проскурівського повіту Подільської губернії (нині Городоцького району Хмельницької області), мешкає в Кам’янці-Подільському, римо-католик, рідна мова – польська, навчався в прогімназії, живе прибутками від будинку, додатково торгує екіпажами.
Шульмінська Марія Петрівна, дружина Павла Шульмінського, 61 рік, купецького стану, в оригіналі зазначено, що народилася в містечку Вольчедаїв Могилівського повіту Подільської губернії, насправді ж у цьому повіті є села Ольчедаїв Вищий та Ольчедаїв Нижчий (нині Вищеольчедаїв Мурованокуриловецького та Нижчий Ольчедаїв Могилів-Подільського районів Вінницької області), мешкає в Кам’янці-Подільському, але в день перепису її тут немає, вона перебувала в Одесі, де мешкав син Олександр з першою дружиною Геленою та їхнім дворічним сином Станіславом, римо-католичка, рідна мова – польська, навчалася у парафіяльного вчителя, живе при чоловікові.
Гзуля Іван Андрійович, слуга, 41 рік, неодружений, селянин із колишніх кріпаків, народився та прописаний у селі Волудринці (помилково зазначено Волудрівці) Проскурівського повіту Подільської губернії (нині Ярмолинецького району Хмельницької області), мешкає в Кам’янці-Подільському, православний, рідна мова – українська (в оригіналі – малоросійська), не вміє читати, працює двірником, ратник першого розряду.

КВАРТИРА 2

Господар – Франц Хобржинський, мешкають чотири особи чоловічої статі й три – жіночої, зо­крема один селянин й одна селянка.
Хобржинський Франц Миколайович, господар, 45 років, одружений, дворянин, народився в селі Красноставці Кам’янецького повіту Подільської губернії (нині Чемеровецького району Хмельницької області), мешкає в Кам’янці-Подільському, римо-католик, рідна мова – польська, навчався в гімназії, агент Київського земельного банку.
Хобржинська Ядвіга Миколаївна, дружина Франца Хобржинського, 42 роки, дворянка, народилася в селі Михайлівка Ушиць­кого повіту Подільської губернії (нині село Дунаєвецького району Хмельницької області), мешкає в Кам’янці-Подільському, ри­мо-католичка, рідна мова – поль­ська, навчалася у парафіяльного вчителя, живе при чоловікові.
Хобржинська Олена Францівна, донька Хобржинських, 12 років, дворянка, народилася в селі Куяви Кам’янецького повіту Подільської губернії (нині село Соснівка Ярмолинецького району Хмельницької області), мешкає в Кам’янці-Подільському, римо-католичка, рідна мова – польська, навчалася у парафія­льного вчителя, живе при батьках.
Кітлінський Владислав Владиславович, небіж (племінник) Хобржинських, 15 років, дворянин, народився в селі Демшин Кам’янецького повіту Подільської губернії (нині Кам’янець-­Подільського району Хмельницької області), мешкає в Ка­м’янці-Подільському, римо-католик, рідна мова – польська, навчається в гімназії, живе на засоби батька.
Кітлінський Йосип Владиславович, небіж (племінник) Хобржинських, 13 років, дворянин, народився в селі Демшин, мешкає в Кам’янці-Подільському, ри­мо-католик, рідна мова – польська, навчається в гімназії, живе на засоби батька.
Прокопова Агафія Михайлівна, служниця, 27 років, незаміжня, селянка з колишніх кріпаків, народилася в селі Кізя Орининської волості Кам’янець­кого повіту Подільської губернії (нині Кам’янець-Подільського району Хмельницької області), прописана в Орининській волості, мешкає в Кам’янці-Подільському, православна, рідна мова – українська, не вміє читати, покоївка.
Базилюк Калістрат Семенович, слуга, 40 років, одружений, селянин із колишніх кріпаків, народився в селі Вітківці (Війтівці) Рихтецької волості Кам’янець­кого повіту Подільської губернії (нині село Вітківці Кам’янець-­Подільського району Хмельницької області), приписаний у Рихтецькій волості, мешкає в Кам’янці-Подільському, православний, рідна мова – українська, не вміє читати, кухар.
Комарницька Олена Іванівна з позначкою «вибула», служанка, 28 років, неодружена, селянка із однодворців (державних селян; до цього стану було записано тих нащадків польської шляхти, які не змогли довести своїх прав на дворянство), народилася в селі Удріївці Куявсь­кої волості Кам’янецького повіту Подільської губернії (нині Ду­наєвецького району Хмельницької області), приписана в Куявській волості, мешкала в Кам’ян­ці-­Подільському, римо-католичка, рідна мова – польська, навчалася у парафіяльного вчителя, служила пралею.

КВАРТИРА 3

Господар – Юліян Яхимович, мешкають одна особа чоловічої статі й чотири – жіночої, зокрема одна селянка.
Яхимович Юліян Іванович, господар, 57 років, одружений, дворянин, народився в містечку Немирів Брацлавського повіту Подільської губернії (нині місто, один із районних центрів Він­ницької області), мешкає в Ка­м’янці-Подільському, римо-католик, рідна мова – польська, навчався в університеті, працює приватним повіреним (представником у цивільних справах і захисником у кримінальних справах).
Яхимович Станіслава Михайлівна, дружина Юліяна Яхимовича, 47 років, дворянка, народилася в повітовому місті Балта Подільської губернії (нині місто обласного підпорядкування, один із районних центрів Одеської області), мешкає в Кам’янці-Подільському, римо-католичка, рідна мова – польська, навчалася у парафіяльного вчителя, живе при чоловікові.
Яхимович Яніна Юліянівна, донька Яхимовичів, 20 років, незаміжня, дворянка, народила­ся і мешкає в Кам’янці-Подільському, римо-католичка, рідна мова – польська, навчалася у парафіяльного вчителя, живе при батьках.
Яхимович Генріха Юліянівна, донька Яхимовичів, 14 років, дворянка, народилася і мешкає в Кам’янці-Подільському, римо-­католичка, рідна мова – польська, навчалася у парафіяльного вчителя, живе при батьках.
Блага Ольга Василівна, служниця Яхимовичів, 27 років, не­заміжня, селянка з колишніх кріпаків, народилася і приписана в селі Зайончики Проскурівського повіту Подільської губернії (1945 року Зайончики перейменовані на Зайчики, нині це село Волочиського району Хмельницької області), мешкає в Ка­м’янці-Подільському, православна, рідна мова – українська, не вміє читати, кухарка.

КВАРТИРА 4

Господар – Леонід Мусін-­Пуш­кін, мешкають три особи чоловічої статі й дві – жіночої, зокрема одна селянка.
Мусін-Пушкін Леонід Валер’я­нович, господар, 21 рік, одружений, дворянин, народився в місті Стара Русса Новгородської губернії (нині Новгородської області), мешкає в Кам’янці-Подільському, православний, рідна мова – російська, вчився в університеті, дає приватні уроки. Як стороння особа, закінчив 1896 року Кам’янець-Подільську чоловічу гімназію.
Мусіна-Пушкіна Олександра Іванівна, дружина Леоніда Му­сіна-Пушкіна, 18 років, дворянка, місцем народження офіційно вказано «Кубинський кордон» Бессарабської губернії, мешкає в Кам’янці-Подільському, православна, рідна мова – російська, навчалася у парафіяльного вчителя, живе при чоловікові.
Ізбінський Іоскер Якович, мешканець квартири, 16 років, дворянин, народився в селі Криків Кам’янецького повіту Подільської губернії (нині Чемеровецького району Хмельницької області), мешкає в Кам’янці-Подільському, римо-католик, рідна мова – польська, навчається в гімназії, живе на засоби матері.
Караводін Микола Євгенович, мешканець квартири, 12 років, дворянин, народився в місті Одеса Херсонської губернії (нині один з обласних центрів Украї­ни), мешкає в Кам’янці-Подільському, православний, рідна мова – російська, навчається в реальному училищі, живе на засоби батька.
Антонюк Ганна Максимівна, служниця Мусіних-Пушкіних, 19 років, незаміжня, селянка з колишніх кріпаків, народилася в Кам’янці-Подільському, прописана в селі Зеленче Кам’янець­кого повіту Подільської губернії (нині Дунаєвецького району Хмельницької області), мешкає в Кам’янці-Подільському, православна, рідна мова – українська, не вміє читати, кухарка.

КВАРТИРА 5

Господар – Мошко Галан, меш­кають одна особа чоловічої статі й дві – жіночої.
Галан Мошко Бенюменович, господар, 32 роки, одружений, міщанин, народився та прописаний у містечку Зіньківці Ка­м’янецького повіту Подільської губернії (нині село Кам’янець-­Подільського району), мешкає в Кам’янці-Подільському, іудей, рідна мова – єврейська, не вміє читати, кравець-господар, ратник першого розряду.
Галан Естер Рухля Мошківна, донька Мошка Галана, 9 років, міщанка, народилася в Кам’янці-Подільському, прописана в містечку Зіньківці, мешкає в Кам’янці-Подільському, іудейка, рідна мова – єврейська, навчалася в парафіяльної вчительки, живе при батькові.
Галан Хая Мошківна, донька Мошка Галана, 6 років, міщанка, народилася в Кам’янці-Подільському, прописана в містечку Зіньківці, мешкає в Кам’янці-­Подільському, іудейка, рідна мова – єврейська, не вміє читати, живе при батькові.

КВАРТИРА 6

Господар – Яків Герман, мешкає тільки він.
Герман Яків Самуїлович, господар, 58 років, одружений, міщанин, народився в Кам’янці-Подільському, прописаний у повітовому місті Двінськ Вітебської губернії (до 1893 року – Дюнабург; нині Даугавпілс – рес­публіканське місто в Латвії), мешкає в Кам’янці-Подільсь­кому, іудей, рідна мова – російська, навчався у трикласному училищі, веде судові справи.

КВАРТИРА 7

Господар – Міхель Гриншнер, мешкають чотири особи чоловічої статі й три – жіночої, один із чоловіків – тимчасово.
Гриншнер Міхель Іось Мошкович, господар, 36 років, одружений, міщанин, народився в Кам’янці-Подільському, прописаний у містечку Жванець Кам’янецького повіту Подільської губернії (нині село Кам’янець-Подільського району Хмель­ницької області), мешкає в Ка­м’янці-Подільському, іудей, рідна мова – єврейська, навчався в парафіяльного вчителя, палітурник-господар, ратник колиш­нього запасу.
Гриншнер Сура Гершківна, дружина Міхеля Гриншнера, 35 років, міщанка, народилася в Кам’янці-Подільському, прописана в містечку Жванець, мешкає в Кам’янці-Подільському, іудейка, рідна мова – єврейська, не вміє читати, живе при чоловікові.
Гриншнер Хая Міхелівна, донька Гриншнерів, 9 років, міщанка, народилася в Кам’янці-Подільському, прописана в містечку Жванець, мешкає в Кам’янці-Подільському, іудейка, рідна мова – єврейська, навчалася в парафіяльного вчителя, живе при батьках.
Гриншнер Лейха Міхелівна, донька Гриншнерів, 7 років, міщанка, народилася в Кам’янці-Подільському, прописана в містечку Жванець, мешкає в Кам’янці-Подільському, іудейка, рідна мова – єврейська, не вміє читати, живе при батьках.
Гриншнер Мошко Кельман Мі­хельович, син Гриншнерів, 5 років, міщанин, народився в Ка­м’янці-Подільському, прописаний у містечку Жванець, мешкає в Кам’янці-Подільському, іудей, рідна мова – єврейська, не вміє читати, живе при батьках.
Лехтман Іуск Зусев Гершович, слуга Гриншнерів, 19 років, міщанин, народився, прописаний і мешкає в Кам’янці-Подільському, іудей, рідна мова – єврейська, не вміє читати, учень палітурника.
Шнурман Аарон Льовович, мешканець квартири, 21 рік, міщанин, народився в Могильовській губернії, прописаний у губернському місті Могильов (нині один з обласних центрів Білорусі), мешкає в Могильовській губернії, але тимчасово перебуває в Кам’янці-Подільському, іудей, рідна мова – єврейська, навчався в єврейському училищі в губернському місті Могильов, актор.

КВАРТИРА 8

Господар – Нухім Кіперман, мешкають три особи чоловічої статі й чотири (насправді, три) – жіночої.
Кіперман Нухім Лейба Беркович, господар, 69 років, одружений, міщанин, народився в Кам’янці-Подільському, прописаний у містечку Шатава Кам’янецького повіту Подільської губернії (нині село Дунаєвецького району Хмельницької області), мешкає в Кам’янці-Подільському, іудей, рідна мова – єврейсь­ка, не вміє читати, фарбар.
Кіперман Белла Нухімівна, донька Нухіма Кіпермана, 24 роки, неодружена, міщанка, народилася в містечку Черче Кам’янецького повіту Подільської губернії (нині село Чемеровецького району Хмельницької області), прописана в містечку Шатава, мешкає в Кам’янці-Подільському, іудейка, рідна мова – єврейська, не вміє читати, живе при батькові, торгує фруктами.
Кіперман Цхейвет Роза Нухімівна, донька Нухіма Кіпермана, 19 років, неодружена, міщанка, народилася в містечку Черче, прописана в містечку Шатава, мешкає в Кам’янці-Подільському, іудейка, рідна мова – єврейська, навчалася в парафіяльного вчителя, живе при батькові, торгує фруктами.
Кіперман Сруль Нухімович, син Нухіма Кіпермана, 25 років, неодружений, міщанин, народився в містечку Черче, прописаний у містечку Шатава, мешкає в Кам’янці-Подільському, іудей, рідна мова – єврейська, не вміє читати, живе при батькові, чорнороб.
Лейдерман Іось Шмульович, мешканець у квартирі, 65 років, одружений, міщанин, народився в Кам’янці-Подільському, прописаний у містечку Ліпкани Хотинського повіту Бессарабської губернії (нині місто на півночі Молдови), мешкає в Ка­м’янці-Подільському, іудей, рідна мова – єврейська, вміє читати, самоучка, торгує фруктами.
Лейдерман Хануя Срулівна, мешканка в квартирі, дружина Іося Лейдермана, 46 років, міщанка, народилася й прописана в містечку Ліпкани, мешкає в Кам’янці-Подільському, іудейка, рідна мова – єврейська, не вміє читати, живе при чоловікові.

КВАРТИРА 9

Господар – Іван Мінасов, меш­кають тимчасово одна особа чоловічої статі й одна – жіночої.
Мінасов Іван Абельович, гос­подар, 43 роки, одружений, ку­пець, народився та мешкає в міс­ті Владикавказ (нині в Російській Федерації, столиця Північної Осетії, в радянський час мало назву Орджонікідзе), у Ка­м’янці-Подільському перебуває тимчасово, вірмено-григоріанського сповідування, рідна мо­-ва – вірменська, вміє читати, самоучка, торгує кавказькими товарами.
Мінасова Наталія Олександрівна, дружина Івана Мінасо­-ва, 27 років, купецького стану, народилася та мешкає в місті Владикавказ, у Кам’янці-Подільському перебуває тимчасово, вірмено-григоріанського сповідування, рідна мова – вір­менська, навчалася в гімназії, живе при чоловікові.

КВАРТИРА 10

На момент перепису (28 січня (9 лютого за новим стилем) 1897 року) – вільна.
Як багато можуть нам сказати, як виглядав Кам’янець-Подільський понад 120 років тому, дані про один тільки будинок у Старому місті.