П'ятница, 29 Березня 2024 р.
8 Листопада 2019

ДОСТУПНА МЕДИЦИНА: ПЕРШІ РЕЗУЛЬТАТИ У ГОЛОСКОВІ

Амбулаторія з найсучаснішою технікою й медичним обладнанням у с.Голосків урочисто відчинила свої двері 6 листопада.

Усміхнені люди в білих халатах, новенький медичний автомобіль до їхніх послуг, а ще затишні кабінети й устаткування, про яке навіть не мріялося. Аж не віриться, що ще рік тому на цьому місці був пустир. Цей медичний заклад – восьмий в області, збудований за програмою «Доступна медицина». Облаштування ще двох схожих на Кам’янеччині, у Вихватнівцях і Шутнівцях, на завершальних стадіях.
А поки що медичне обслуговування стало ближчим і доступнішим для трьох тисяч мешканців сіл Гуменецької ОТГ: Голоскова, Улянівки, Кептинців і Пудлівців. Привітати жителів із грандіозною подією завітали обласні та районні посадовці, керівництво Гуменецької ОТГ і Гуменецького ЦПМСД. У вітальних словах неодноразово звучали побажання, аби селяни приходили до амбулаторії на прийоми лише задля профілактики, а найчастішим діагнозом було: «Вітаємо, ви вагітна!». Також одноголосно всі зійшлися на думці, що головна заслуга залучення і освоєння коштів на таку необхідну ініціативу саме в плідній роботі голови Гуменецької ОТГ Інни АБ­ДУЛКАДИРОВОЇ та її команди. Інна Григорівна на досягнутому не зупиняється і на відкритті заявила, що громаді необхідні ще дві такі ж амбулаторії у Вербці та Нігині.
Загальна вартість голосків­сь­кого амбітного проєкту – 8 млн 295 тис. грн, зокрема, з них 949 тис. грн спрямували на обладнання і 572 тис. грн – ціна автомобіля, завдяки якому медики матимуть можливість виїжджати до пацієнтів, що не в змозі самостійно прийти до амбулаторії. 90% фінансування на будівництво та обладнання надійшли з Державного бюджету, решту коштів на умовах співфінансування виділила Гуменецька ОТГ.
– В амбулаторії працюють двоє сімейних лікарів, педіатр, медсестра, фельдшер, дві акушерки, – розповідає головний лікар «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Гуменецької ОТГ Дмитро ЗДОРОВЕЦЬКИЙ. – Передбачено також, що пацієнти зможуть користуватися і денним стаціонаром. Оснащено в нас усе згідно з усіма вимо­гами МОЗ, маємо електрокардіограф, гематологічний аналізатор, експрес-тести на тропонін, вірусні
гепатити В і С, ВІЛ-СНІД та вагітність, отоофтальмоскопи, пульсоксимет­-ри, піксометри, глюкометри, комп’ютерну техніку. А ще підведено опто­волоконний кабель для доступу до швидкісного інтернету, який надалі дозволить впроваджувати телемедичні послуги.
У приміщенні передбачене і житло для лікаря.