Субота, 27 Квітня 2024 р.
20 Березня 2020

СЕСІЯ ЗВЕРНЕНЬ І БОРОТЬБИ

Вітання кулаками, антисептики в руках, а дехто в масках, – так депутати міськ­ради зібралися 17 березня на позачергову сесію. Приводом для нового скликання (до речі, вперше вони збиралися в п’ятницю, 13-го) стали коронавірус і декіль­ка звернень до президента України, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра.

 

Одразу про два звернення на медичну тематику доповів начальник міськуправ­ління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК.
У першому просили високопосадовців надати фінансову допомогу місту на боротьбу із COVID-19. А у другому йшлося про важли­вість продовження реалізації медреформи.
– Ми вже пройшли певний шлях реформи, маємо зміни на краще. І якщо тепер зробити крок назад – отримаємо катастрофічні наслідки, – вважає Юрій Васильович.
Того ж дня міська влада готувала звернення до високопосадовців із проханням запровадити податкові канікули для бізнесу в зв’язку із заходами щодо поширен­ня коронавірусної інфекції, але Верховна Рада України спрацювала оперативніше, ухваливши низку пільг для підприємців. Начальник фінуправління Оксана ГУТ зупинилася на найголовнішому.
Із 1 березня до 30 квітня:
не нараховується і не сплачується податок та орендна плата за землю й нерухомість із нежитлових приміщень;
платники, які вже подали декларацію, зможуть внести в неї уточнення за відповідні місяці;
громадяни звільняються від штрафів і пені за прострочення виплат за споживчими кредитами;
ФОПи звільняються від сплати ЄСВ, також скасовуються штрафи за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ.
Із 1 березня до 31 травня:
не діють штрафи за порушення податкового законодавства;
вводиться мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок бізнесу. Розпочаті раніше тимчасово зупи­няють.
До 1 липня 2020 року:
продовжується термін подання річної декларації про майно і доходи;
громадяни звільняються від сплати пені за несвоєчасну оплату комунальних послуг.
Для тих, хто захворів на коронавірус чи перебуває в самоізоляції, передбачена матеріальна допомога у зв’язку із тимчасовою непрацездатністю.
Такі податкові канікули завдадуть чи­малого удару по міському бюджету. Місто лише за два місяці недоотримає близько 13 млн грн із плати за землю і податку на нерухомість, а це кошти, які мають піти на освіту, медицину, комунальну галузь тощо. Тому по допомогу депутати звернулися до столиці, підтримавши звернення щодо компенсації втрат міському бюджету.
Не коронавірусом єдиним. Не залишилися народні обранці байдужими до подій на сході України, прийнявши відповідне звернення щодо захисту українського суверенітету на тимчасово окупованих територіях.
«Ми, депутати міської ради, висловлюємо глибоке занепокоєння тим, що діюча українська влада вирішила задовольнити ще одну забаганку Москви та підписала «Рішення тристоронньої контактної групи про заснування так званої Консультативної ради», в якому представники України і так званих «ДНР» і «ЛНР» будуть на рівних обговорювати політичні питання. Без Росії. Вона тепер просто спостерігач. …Російська Федерація, яка де-юре і де-факто є агресором проти України, цим «Рішенням» ставиться на один щабель із ФРН, Францією та ОБСЄ. Таким чином кремлівська версія про «внутрішній конфлікт в Україні» отримує визнання з боку самої України, а Росія видає із себе «миротворицю», – йдеться у зверненні до високопосадовців.
Депутати міськради закликають президента України Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО публічно відмежуватися від цього рішення та не допустити створення Консультативної ради.
На позачерговій сесії, що відбулася минулої п’ятниці, депутати заслухали й підтримали звернення ветерана АТО, члена ГО «Єдність – наша сила» Руслана Волкова до керівництва країни щодо встановлення 31 серпня Днем пам’яті загиблих воїнів Національної гвардії.
На Програму про заходи з недопущення занесення і поширення на території міста випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом, та з метою епідеміологічного благополуччя кам’янчан, з бюджету було виділено ще 700 тис. грн і 160 тис. грн на придбання кисневих концентраторів для міської лікарні №1.