Середа, 24 Квітня 2024 р.
17 Квітня 2020

Є ПИТАННЯ…

Коронавірус небезпідставно добряче налякав кам’янчан, а після новини, що маємо випадок захворювання у Жванці активізував розмови про діяльність медико-карантинного посту, встановленого у цьому селі на кордоні із Чернівецькою та Тернопільською областями.

– Минулого тижня, коли почув, що закрили сполучення із Буковиною, виїхав забрати раніше замовлений товар у Хотині. Хвилювався, чи пропустять, але, на здивування, мене ніхто навіть не зупинив, не чіпали й тоді, коли повертався назад із захопленої вірусом області. То у мене виник­ло запитання: Чернівеччину закрили, чи можна їздити? – не розуміючи ситуації, звернув­ся до редакції наш читач пан Анатолій.
Зателефонувала також і Га­лина Олександрівна зі схожим запитанням:
– Буковина горить від коронавірусу. Хмельниччина встано­вила блокпост, а толку з нього, якщо машинам, які в’їжджають в область, ніхто не дезінфікує коліс? Температуру міряють во­діям і їхнім пасажирам, перевіряють документи, але ж повинна бути ще й дезінфекція!
Голова Кам’янець-Подільської РДА Анатолій БЕРНАШЕВСЬКИЙ зазначив, що, оскільки надзвичайного стану в краї­ні немає, а лише надзвичайна ситуація, пост зо­середжений на те, аби проводити роз’яснювально-профілактичну роботу.
– Завдання працівників – ви­міряти температуру водіїв. Роб­лять це вибірково, переважно перевіряють машини з Чернівеччини та Тернопільщини. Якщо в подорожувальників є підвище­-на температура – їх завертають. Обов’язково перевіряють торгові автомобілі з вантажем, і якщо немає відповідних супровідних документів – повертають вантажівки назад. У разі фіксації хворих із високою температурою, згідно з інструкцією, повинні викликати мобільні бригади, яких у нас є 6, – пояснює Анатолій Вячеславович.
Нагадаємо, що до чергувань на медико-карантинному посту залучили спеціаліс­тів охорони здоров’я, Держ­продспоживслужби, Національної поліції; 2 ДПРЗ ГУ ДСНС України, профдезін­фекції.
– Працівникам Кам’янець-Подільського міськрайонного уп­равління Держпродспоживслужби доручено здійснювати контроль за переміщенням сільськогосподарських, домашніх, екзотичних тварин та птиці, а також за транспортуванням продуктів харчування, – пояснює начальник вищезгаданого уп­равління Анатолій ЛАВСЬ­КИЙ. – Дезінфекція всіх машин повинна проводитися, якщо є спалах захворювання. Наприк­лад, такі заходи проводяться в декількох селах Чернівецької області, там справді всі машини дезінфікують. У нас такого зав­дання немає. Якщо трапляються подорожувальники із підозрою на Covid-19, то їхні автомобілі підлягають дезінфекції.
Також спеціалісти Кам’янець-­Подільської районної державної лікарні ветеринарної медицини щоденно проводять заходи із дезінфекції автотранспорту, що займається перевезенням си­ровини та харчових продуктів тваринного й рослинного походження. Після дезінфекції ви­дають довідку з відміткою. А ще разом із працівниками поліції проводимо рейдові перевірки міста та району щодо дотримання карантинних, профілактич­-них і про­тиепідемічних заходів операторами ринку різних форм власності щодо непоширення ко­ронаві­русної інфекції. Проводиться роз’яснювальна робота з керівниками та власниками підприємств-виробників харчової продукції щодо дотримання карантинних заходів, вручаються рекомендаційні листи.