Четвер, 28 Березня 2024 р.
17 Квітня 2020

ОЗБРОЄННЯ МЕДИЦИНИ ТРИВАЄ

Чимало рішень позачергової сесії міської ради, що від­булася 14 квітня, стосувалися охорони здоров’я, адже в умовах шаленого розповсюдження коронавірусу світом наразі немає нічого головнішого за життя людей.
Навіть інші питання, які розглядали депутати, і не виникли б, якби не карантин. Зокрема, скасування податків і суперечки щодо того, чи варто відкривати Центральний ринок.

 

НЕЗДОРОВИЙ І БЮДЖЕТ

На останнє запитання ще напередодні засідання кам’янець­ких депутатів дав відповідь головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, який заявив про скасування власної постанови, якою при певних умо­вах дозволялася робота ринків під час карантину, через масове недотримання санвимог.
Проте в наявності офіційних документів у влади не було, тому на сесії ухвалили звернення до обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Хмельницької ОДА та до губернатора. У відповіді на це звернення депутати сподіваються отримати роз’яснення щодо дозволів і заборон, а також, власне, і документи про скасування дозволу на роботу всіх ринків, яке пообіцяв зробити головний санітарний лікар України.
Також депутати ухвалили рішення про полегшення податкового навантаження на людей, чий бізнес закрився через карантинні обмеження. Воно передбачає встановлення на період із 1 квітня по 31 травня ставки єдиного податку в розмірі нуль відсотків. Пільга призначена для підприємців, робота яких заборонена рішенням Кабміну від 11 березня 2020 р. №211 та рішенням 93 сесії міської ради від 17 березня 2020 р. Обидва документи ухвалені з метою запобігання розповсюдженню коронавірусу. Щоб скористатися пільгою, треба звернутися до податкової служби з письмовою заявою із зазначенням місця здійснення та видів діяльності.
Важко людям, важко і бюджету, адже основний бюджетоутво­рюючий податок – податок із доходів фізичних осіб. За словами начальниці фінансового управління міськради Оксани ГУТ, міс­то за перші три місяці року недоотримало 13 млн 400 тис. грн.
– Ми за перший квартал ледве виплатили заробітну плату, – розповідає Оксана Анатоліївна. – На рахунки надходить недостатньо кош­тів, у першу чергу ми їх спря­мовуємо на захищені статті, адже, якщо не буде виплачено заробіт­ної плати, казначейство просто не проводитиме фінансування інших проєктів.

ЧИ ГОТОВА НАША МЕДИЦИНА?

Перерозподіл бюджету, який ухвалили депутати, також торкався медицини.
Наразі виділено кошти на ті послуги, які не відшкодовуються Національною службою здоров’я. Зокрема, на програми, що стосуються антирабічної допомоги (150 тис.), паліативної допомоги (600 тис.), медкомісії при проведенні призову до ЗСУ (700 тис.), шкільної медицини (999 тис.), забезпечення дітей пільгових категорій безоплатними медикаментами (270 тис.). Крім того, виділено 1 млн грн на придбання цифрового рентген­апарату для Перинатального центру.
Затвердили і програму інформатизації медзакладів.

Прокоментував потребу і відповів на запитання народних обранців начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК:
– У рамках реформи, яка в країні продовжується, ми переходимо від фінансування утримання закладів на фінансування послуг. Для того, щоб усе було прозоро і контрольовано, необхідна комп’ютеризація. Свого часу ми закупили комп’ютери, але вони потребують ще встановлення програмного забезпечення і обслуговування.
Щодо дихального обладнання, то сказати, що його вистачає, буде неправдою. Хоча воно є, ніхто не відміняв інших хвороб. Проте 5 апаратів штучної ветиляції легенів із реанімації напоготові. Ми закупили концентратори кисню, проплатили за 2 апарати ШВЛ, але в державі з ними дефіцит.
Суть не тільки у цих апаратах, ви бачили системи охорони здоров’я інших країн, які й при великій кіль­кості обладнання просто захлинулися через перевантаження. Цим хворим не вистачає кисню, тому ми із фахівцями розробили внутрішню програму, як можна кисневими балонами і масками розгортати масштабну допомогу. Все опрацьовано, ми готові до будь-якого розвитку подій.
Чому наша лікарня не обрана опорною для прийняття хворих на коронавірус? Розглядаючи саме міс­то, бачимо: в нас є фахівці, але інфекційне відділення не боксоване, а при цій хворобі потрібна ізоляція. Якщо доведеться приймати хворих на місці, то акцент варто зробити на райлікарню. При най­гіршому розвитку подій логічно взагалі би зробити з ЦРЛ інфекційну лікарню-госпіталь, а місто буде надавати ургентну допомогу мешканцям регіону. Хоча щиро сподіваюся, що до того не дійде. Тому треба жорстко стояти на позиціях дотримання карантину.
Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ також додав, що міс­то співпрацює з райлікарнею і допомогло закладу із масками та дезрозчинами, адже всі працюють на спільний результат.
Оголосили і кількість тестів на коронавірус, які є в місті: 230 – закуплено з міського бюджету, 400 – отримано централізовано, 1000 тестів надав благодійний фонд «Кам’янчанин».
– Це експрес-тести, далі все одно потрібне лабораторне дослідження, – продовжив Юрій Васильович. – Тепер це робиться у Хмельницькому, раніше – тільки в Києві, а першому хворому в країні чернівчанину взагалі робили лабораторне дослідження в Лондоні. Наразі експрес-тести ми робимо всім хворим на пневмонію, а також медикам мобільних бригад, амбулаторій сімейної медицини. Результати негативні.

ЗАДУМУЮТЬСЯ НАД ПАРКІНГОМ

Катастрофа з паркуванням у центрі міста вже давно примушує владу задуматися над облаштуванням сучасного паркінгу. У новорічному інтерв’ю для «Подолянина» мер розповідав про сподівання на появу інвестора, який би навпроти автовокзалу збудував дворівневий майданчик, що розвантажить транс­портні шляхи. Паркувальний майданчик на Князів Коріатовичів, 16-А – єдина територія, що належить місту, де можна було б це зробити. Наразі його орендарі звернулися до влади із проханням продовжити договір оренди на рік. Проте депутати продовжили лише на 3 місяці, таки сподіваючись на появу інвестора.
Також під час сесії депутати запитали в керівництва міськ­відділу поліції щодо роботи в умовах карантину. Правоохоронці пообіцяли надати статистику під час звіту, доповіли, що мають списки всіх, хто перетнув кордон і перебуває в самоізоляції, запевнили, що перевіряють документи на право здійснення підприємницької діяльності в МАФах на Князів Коріатовичів, регулярно патрулюють у парках і скверах. А ще – напередодні великодніх свят провели зустрічі з представниками всіх релігійних конфесій щодо дотримання карантинних вимог.