П'ятница, 29 Березня 2024 р.
24 Квітня 2020

СІЮТЬ ПОПРИ НЕЗГОДИ

Війна, епідемія, безгрошів’я, брак вологи, але попри все це аграрії не мають права сидіти склавши руки, тому активно працюють на полях. Сприятливі погодні умови на початку весни дали їм змо­гу до кінця березня завершити сівбу ранніх зернових та зернобобових культур.

Як повідомили в Кам’янець-Подільській РДА, їх загальна площа у сільськогосподарсь­ких підприємствах району становить 1158 га, із них: ярий ячмінь – 651 га, яра пшениця – 557 га, овес – 19 га.
У квітні розпочато другий етап посівної – пізніх зернових та технічних культур. За станом на 22 квітня, майже завершено сівбу соняшнику (10983 га, або 95% прог­нозованих площ). Кукурудзи на зерно по­сіяно 6455 га, або 62% до прогнозу. Розпочато сівбу сої, посіяно 386 га, або 4% (прог­ноз 9838 га).
Окремими підприємствами посіяно вику, кукурудзу на силос, однорічні та багаторічні трави, льон, картоплю, овочі та інші культури, що займають невеликий відсоток у структурі посівних площ.
Під посіви ярих культур усіма категоріями господарств району підготовлено 38,1 тис. га грунту.
Крім того, проводиться догляд за озимими, ранніми зерновими та зернобобовими культурами, а також багаторічними травами.
Щодо стану посівів, то варто відзначити, що 76% озимих зернових перебувають у доб­рому стані, 19% – у задовільному, і тільки 5% площ – у слабкому або зрідженому стані. Негативний вплив на посіви озимих культур мали як суха безсніжна зима, так і весняні приморозки.
Озимий ріпак входив у зиму з нерівномірними сходами через відсутність вологи в посівний період, тому стан посівів був гірший уже з осені. На сьогодні 63% посівів перебу­вають у доброму стані, 28% – у задовільному, 9% площ – у слабкому або зрідженому стані.

Підготувала Вікторія КОЖЕВНІКОВА.