П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
24 Квітня 2020

ДО ШКОЛИ АЖ У ВЕРЕСНІ?

Карантин – найкращий час, аби покращити знання, підтягнути бали і успішно скласти ЗНО, – переконаний 11-класник ЗОШ №16 Давид ЗАГРЕБЕЛЬНИЙ.

Він планує подальше життя пов’язати із туризмом, тому нині активно штудіює українську мову і літературу, історію України та географію. Щодня переглядає уроки по телебаченню і самостійно готується до ЗНО. Адже має під рукою необхідну літературу і впевнений, що часу на підготовку тепер є вдосталь. Але коли випускники підуть складати ЗНО – наразі невідомо. Йдеться лише, що остаточна дата складання іспитів залежить від завершення карантину.
Щоправда, ситуація дещо вималювалася зі шкільним життям. Тривалий час освітяни, батьки й учні активно обговорювали, чи відновиться навчальний процес, чи ж завершиться в дистанційному режимі, і діти підуть до школи аж у вересні. Крапку в дискусії недавно поставив лист-роз’яснення МОН від 16 квітня, в якому детально пояснили освітянам, як провести підсумкове оцінювання, організувати завершення навчання, і порадили обійтися без останніх дзвоників та випускних.
Зокрема, на своїй сторінці у фейс­буку т.в.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій оприлюднила:
«Ми готуємося до різних варіантів розвитку подій, тому надали розширене роз’яснення, щоб розповісти про способи і можливості, які можуть використовувати вчителі та учні під час дистанційного навчання. Рішення про те, коли закінчиться карантин, і коли школярі можуть повернутися за парти цього навчального року, залишається за урядом.
Організуйте найбільш зручні та прий­нятні способи оцінювання (тематичного, семестрового та річного) учнів, які будуть доступні кожному. Оптимізуйте і
мінімізуйте кількість каналів зв’язку та платформ дистанційного навчання. А потім – обов’язково повідомте про це уч­нів та їхніх батьків заздалегідь або опуб­лікуйте відповідну інформацію на сайті школи.
Не пізніше як 15 червня оформіть усі свідоцтва про здобуття базової середньої освіти, свідоцтва досягнень, табелі та організуйте їх безпечну видачу. Для 1-8 та 10 класів надішліть копії на елект­ронні пошти з подальшим врученням оригіналу у вересні, для 9-класників розробіть і затвердіть графіки видачі свідоцтв із дотриманням протиепідемічних вимог.
Побережіть себе, своїх учнів і колективи, утримайтесь від випускних вечорів та останніх дзвоників.
Обов’язково на початку нового навчального року проведіть вхідне оцінювання в 2-11 класах. Це вкрай потрібно, щоб діагностувати рівень засвоєння матеріалу учнями під час карантину».
Детально ознайомитися із листом можна на сайті МОН.

Галина МИХАЛЬСЬКА.

P.S. 22 квітня уряд ухвалив рішення щодо продовження карантину в Україні до 11 травня. Не забарилася із коментарем пані Мандзій, яка зазначила, що карантин продовжено, а це означає, що ми маємо бути готовими до завершення навчального року дистанційно.