Четвер, 28 Березня 2024 р.
15 Травня 2020

ВЧИМОСЯ ЖИТИ ПО СУСІДСТВУ ІЗ COVID-19

Чи зникне коронавірус влітку, чому в одних сім’ях хворіють усі, а в інших – лише одна людина, від чого помирають молоді люди із сильним імунітетом, і скільки триватиме пандемія, – ці запитання кам’янчани найчастіше адресують до нашої редакції.

Відповіді ми шукали в завідувачки відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ Украї­ни» Алли ГРИЦАЙ.
– Алло Вадимівно, поясніть, як так відбувається, що у хворого ве­ли­ке коло контактних осіб, а хво­ріють не всі?
– COVID-19, який з’явився наприкінці 2019 року і активно поширився світом на початку 2020-го, й досі залишається до кінця не вивченим. Навіть із нашої статистики бачимо, що є сім’ї, де в усіх підтвердили коронавірус. А трапляється, що захворів лише хтось один, а в його рідних результати аналізів негативні. Трапляється, що коло контактних осіб добігає до сотні, а вірус підхопили одиниці. Поки що ніхто не може пояснити, чому так відбувається.
– Відомо, що від нового вірусу помирають молоді люди, спортсмени, які не мали хронічних хвороб. Яке цьому пояснення?
– На жаль, це так. Зокрема, в сусідній Буковині померли двоє молодих братів. Одне із пояснень – цитокіновий шторм, коли імунна система занадто сильно реагує на інфекцію. Простіше: організм виділяє речовини запалення і сам себе спалює.
Але найчастіше летальні випадки трапляються в людей із супутніми хронічними захворюваннями.
Крім того, маємо дані, що стан хворого може погіршитися буквально за де­кілька годин. Пацієнти мали задовільний стан, не потребували штучної вентиляції легенів чи інтенсивної терапії, йшли на поправку і очікували на виписку, але раптово потрапляли до реані­мації чи потребували підключення до ШВЛ. Вірус веде себе непередбачувано, тому завдання кожного – не дати йому шансу потрапити в організм.
– Ваша думка щодо послаблення карантину?
– На Кам’янеччині нині ситуація ускладнюється. Вважаю, що в нас мав би ще діяти суворіший карантин. Адже мало не щодня фіксуються нові випадки захворювання та підозри.
– А які прогнози мають фахівці щодо закінчення пандемії?
– Доведено, що температура зовнішнього середовища не послаблює коронавірусу. Тому сподіватися, що влітку не буде хворих, не варто. Маємо підтвердження, що на COVID-19 впливає сонячне світло, яке його пригнічує і сповільнює поширення вірусу. А ось восени не виключений новий сплеск захворюваності. Бо імунітет при цій інфекції нетривалий. Відомі повторні зараження. Нині в Китаї та Південній Кореї знову фіксують нові випадки захворювання.
Є прогнози, що із COVID-19 нам доведеться жити щонайменше 2-3 роки. Вірус мутує, виникають нові його підвиди, і поки остаточно невідомо, чи існує перехресний імунітет між різними типами вірусу. COVID-19 і досі не втрачає своєї агресивності.
Фахівці бачать порятунок у масовій вакцинації та формуванні колектив­ного імунітету. Але станеться це не завтра – потрібно ще рік-півтора. Тому поки що ми мусимо підлаштуватися під сусідство із COVID-19, не забувати про гігієну, захист і дистанцію.