Четвер, 18 Квітня 2024 р.

ЩЕ РАЗ ПРО ПІЛЬГИ

Нагадуємо, що з 1 жовтня 2019 року затверджено Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі.

Порядком встановлено, що департамент соціального захисту населення на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, та інформації, отриманої від управителів, виконавців комунальних послуг, ОСББ (ЖБК), щомісяця розраховуватиме суму пільги, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом, кількості членів сім’ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів, та з урахуванням встановлених державних соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування.
Право на отримання пільг, як і раніше, для окремих категорій пільговиків визначатиметься з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї. На 2020 рік він становить 2940 грн.
Пільг, незалежно від їхніх доходів, не позбавлені тільки особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники бойових дій, члени сімей померлих/загиблих ветеранів війни, чорнобильці I і II категорій, особи з інвалідністю внаслідок проходження військової служби, ветерани військової служби і органів внутрішніх справ та ветерани інших служб.
Оплата пільг за житлово-комунальні послуги при безготівковій грошовій формі здійснюється через АТ «Ощадбанк».
Тим пільговикам, які бажають отримувати свою пільгу готівкою, потрібно буде подати до департаменту соціального захисту населення відповідну заяву із зазначенням банківського рахунку. Таким чином, кошти надходитимуть на особисті рахунки пільговиків, які зможуть зняти їх із власного рахунку в будь-який час.
Після закінчення опалювального сезону при без­готівковій формі надання пільг залишки коштів на рахунку для виплати пільг, відображені на облікових записах пільговиків, які утворилися за станом на 1 червня, виплачуються пільговикам АТ «Ощадбанк» шляхом перерахування таких коштів на поточні рахунки зазначених осіб, відкриті в АТ «Ощадбанк».
У разі відсутності відкритого рахунку в АТ «Ощадбанк», рахунок відкривається за заявою пільговика до цієї установи.
У зв’язку із тим, що підрозділи соціального захис­ту населення розраховують суми пільги щомісячно до 25 числа, пільговик зобов’язаний повідомляти департамент соціального захисту населення про зміни всіх обставин, які впливають на надання пільг (зміна місця реєстрації, кількості членів сім’ї, термінів права на пільги, статусу тощо), до 20 числа з метою проведення відповідних коригувань поточного місяця.
Для отримання додаткової інформації необхідно звертатися до департаменту соціального захисту населення за номером: 067-3146-595.

Тетяна ЛЮБІНЕЦЬКА, в.о. директора,
перший заступник директора департаменту соціального захисту населення.