Субота, 20 Квітня 2024 р.
22 Вересня 2020

НАШІ САПЕРИ НАВЧАЛИСЯ В НІМЕЧЧИНІ

Упродовж багатьох років Центр розмінування розвиває партнерські відносини із аналогічними військовими центрами провідних країн світу. Одним із важливих напрямків при цьому є обмін досвідом і практична підготовка вітчизняних високоспеціалізованих спеціалістів за відповідними програмами армій країн-членів НАТО.

Саме з такою метою – між фахівцями ЗС України та Бундесверу у галузі знешкодження мінно-вибухових пристроїв відбувся двотижневий навчально-тренувальний курс в місті Штеттен-ам-кальтен-Маркт (ФРН). Цей захід став логічним продовженням двостороннього співробітництва між Україною та Німеччиною в означеній сфері, початки якого було закладено ще 2016 року, коли на базі Центру розмінування фахівцями Центру підготовки із питань захисту від мінно-вибухових пристроїв Бундесверу був проведений перший спільний курс.

Це вже не перше моє відрядження за кордон,розповідає інструктор загону спеціальної підготовки Центру розмінування лейтенант Микола Лобода. – 2018 року у складі групи саперів брав участь у міжнародних навчаннях «Аrdent Defender – 2018», які проводились на канадській військовій базі «Борден», що у місті Міфорд, де наша команда, до речі, посіла перше місце серед одинадцяти. Свого часу також виконував завдання у складі миротворчих сил ООН у Афганістані, де ми, з-поміж іншого, відпрацьовували спроможності працювати спільно із американськими та італійськими військовими. Тому кожне відрядження – це величезний досвід, який ми в подальшому використовуємо як при виконанні завдань згідно зі своїми штатними посадами, так і передаючи отримані знання та навики бойовим побратимам у Центрі розмінування. Наразі ж, окрім підвищення власного професійного рівня, ми отримали ще й неоцінений практичний досвід досягнення взаємосумісності при виконанні завдань у складі міжнаціональних підрозділів.

В цілому, упродовж перебування в німецькому Центрі підготовки українські сапери ознайомилися зі спеціальною технікою та обладнанням армії ФРН, пройшли курс спільних стрільб (G-38, P8) та цикл спеціальних навчань. Варто підкреслити, що в ході навчань акцент робився на відпрацювання спроможностей із злагоджених дій і спільного вирішення поставлених завдань, що матиме вкрай важливе значення для подальшого поглиблення двостороннього військового співробітництва між Україною і Німеччиною. І в цьому напрямку ведеться активна робота, зокрема, вже укладено попередню домовленість про проведення у 2021-2022 роках низки спільних українсько-німецьких навчально-тренувальних курсів, причому як на території ФРН, так і в Україні.

За матеріалами Центру розмінування.