Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
27 Вересня 2020

ФАТАЛЬНЕ НАВЧАННЯ ДЛЯ НАШОГО ЛІЦЕЇСТА

Уже третій день вихователі і ліцеїсти Кам’янець-Подільського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою не можуть оговтатися від звістки, що чорним круком прилетіла ввечері 25 вересня. Під час навчального польоту на Харківщині, під Чугуєвом, впав літак і одразу ж загорівся. На борту літака АН-26Ш, за інформацією МОУ, перебувало 27 осіб – 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Серед загиблих курсантів – випускник нашого ліцею Максим ХОМ’ЯЧУК.

– Це наш хлопчик, який випустився чотири роки тому, – у коментарі «Подолянину» розповідає начальник ліцею полковник Олександр РОЩУК. – Родом із Вінниччини. Хороший, відповідальний, щирий, чесний, любив життя і Україну. Знав, чого хоче від життя і впевнено йшов до мети. Мріяв стати пілотом, вступив до університету Повітряних сил, уже був на випускному п’ятому курсі. Але, на жаль, хлопці так і не приземлилися…

Коли у п’ятницю ввечері дізнався про трагедію, на серці одразу стало неспокійно, виникли неприємні передчуття. Уже вранці у суботу вихователі доповіли, що серед загиблих є наш Максим. Мої колеги телефонували до наших випускників, які навчаються в цьому ж університеті, але на 2 і 3 курсах. І вони розповіли, що Максим був з іншими курсантами, які здійснили той фатальний політ.

Завтра вранці під час шикування ми приспустимо прапор і хвилиною мовчання згадаємо нашого Максима. Зателефонуємо до батьків, аби висловити їм найщиріші співчуття і розділити із ними те горе, що зненацька звалилося на їхню сім’ю. Спи з миром, Максиме, ти завжди будеш у наших серцях!

На своїй сторінці у фейсбуку голова Вінницької ОДА Сергій Борзов висловив співчуття двом родинам земляків, які втратили синів у цій жахливій трагедії:

«Серед загиблих в авіакатастрофі двоє наших земляків – курсанти Максим Хом’ячук та Роман Корчовський. Плаче село Новоживотів Оратівського район, де народився Максим. Батько їде з Польщі – із заробіток – за сином, в Харків. Мама – поштарка в селі.

Роман родом з Крижополя. Це біда. Важко підібрати слова, щоб висловити біль від цієї втрати. Важко знайти потрібні слова, щоб втішити батьків… Гірка та непоправна втрата для Повітряних сил… Щирі співчуття сім’ям та родичам загиблого Максима та Романа. Вічна пам’ять авіаторам…».

Нагадаємо, що трагедія, яка сколихнула всю Україну, сталася ввечері 25 вересня у Харківській області. На борту перебувало 27 людей. Одразу стало відомо про 25 загиблих і двох травмованих. Але учора вранці обірвалося життя одного з них – 20-річного курсанта, який отримав 90% опіків тіла і за життя якого медики боролися всю ніч. Наразі лікарі борються за життя іншого курсанта, який вистрибнув із палаючого літака.

Причину катастрофи одразу ж взялися встановлювати фахівці.

– Попередній аналіз свідчить, що швидше за все літак зачепився крилом за землю, – про це 26 вересня повідомив Міністр оборони України Андрій Таран. – Усе йшло за планом, літак виконував тренувальні польоти для навчання курсантів. За штурвалом перебував пілот – інструктор, курсанти по черзі сідали у праве крісло поруч з ним для отримання навичок пілотування та керування літаком. Бортовий самописець зараз знаходиться в літаку, після аналізу інформації, яка там записана, можна буде робити висновки.

Керівник оборонного відомства зазначив, що за попередньою оцінкою фахівців з льотної безпеки, сталась відмова одного з датчиків у лівому двигуні повітряного судна. Тобто, відмовив не сам двигун, а один з його датчиків. Міністр додав також, що двигун літака мав в запасі більше як п’ять тисяч льотних годин до чергового ремонту.

За словами Андрія Тарана, літак 1977 року виробництва, тобто йому 43 роки. Але машина могла здійснювати польоти ще три роки без поновлення ресурсу. Йдеться і про двигуни, і про сам борт. Він також підкреслив, що упродовж трагічного дня 25 вересня літак здійснив шість злетів та п’ять посадок, і мав ще працювати до 23.00. Тобто, усе йшло за планом.