П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
27 Листопада 2020

У ВЕЛИКОГО РАЙОНУ – ВЕЛИКІ ПЛАНИ

Два кандидати, таємне голосування, підрахунок бюлетенів на загал – і головою стає Михайло СІМАШКЕВИЧ. Щоправда, не міської ради, а Кам’янець-Подільської районної. Таким був результат першого засідання сесії новообраної райради VIII скликання, яке відбулося 25 листопада.

Михайло СІМАШКЕВИЧДо слова, на першу сесію прийшли всі 42 обранці. Нагадаємо: оскільки Кам’янець-­Подільський район складається із колишніх Кам’янець-Подільського, Чемеровецького, Новоушицького, Дунаєвець­кого із центром у Кам’янці-Подільському, депутатський корпус райради налічує вже не 36, а 42 депутати. Серед них чимало представників із пе­рерахованих колись сусідніх районів.
За головування в райраді змагалися два кандидати. Практично по п’ятах за кількіс­тю голосів ішов радник голови Кам’янець-Подільської райради Микола ЖОГАН. Але 23 голоси – за Михайла Євстафійовича, 18 – за Миколу В’ячеславовича, один бюлетень визнано недійсним – і перемога за 10-річним мером Кам’янця-­Подільського. Цікаво, що за плечима обох кандидатів служба в міліції. Тому після голосування переможець зізнався: ніколи не думав, що колись конкуруватиме за посаду з Миколою Жоганом. Правда, обидвоє зійшлися на тому, що готові до співпраці.
– У цьому залі зібралися однодумці, які працюватимуть на благо наших громад, нашого райо­-ну, обов’язковою має бути тісна співпраця з адміністрацією, бо без неї жодного позитивного результату не буде, – зазначив Михайло Сімашкевич.
І після вітань з обранням оголосив перерву в засіданні на тиждень.
Окремо для «Подолянина» розповів, що перше засідання сподобалося.
– Я побачив, що всі політичні сили налагоджені на співпрацю, – каже Михайло Євстафійович. – Перерва, яку зробили до середи, для того, аби дати час обговорити, обдумати склад депутатських комісій, аби туди ввійшли фахівці своєї справи. Мені ставлять запитання і про заступників, він у голови райради тільки один, тому необхідно, щоб ця людина відповідала тим критеріям і вимогам, яких потребує сьогодення. Зокрема, знання економіки, юридичної практики тощо.
На запитання, чи буде таким же відкритим до народу голова райради Михайло Сімаш­кевич, яким він був в амплуа міського голови, запевнив, що графік роботи залишає незмінним – від сьомої ранку, та й номер телефону не змінює. Щодо взаємодії із 15 ОТГ району відповів коротко:
– Співпраця з громадами прос­та – їхати у кожну ОТГ, спілкуватися, спільно знаходити шляхи вирішення тих чи інших проблем, незважаючи на партійні приналежності.
А от політичні вподобання депкорпусу райради і справді досить різні. Адже складається він із 8 партій.
Із 42 обранців, які за результатами волевиявлення мали б стати депутатами, 9 написали заяви і відмовилися від мандата до Кам’янець-Подільської райради. Причини різні, хоча більшість була обрана до інших рад, тому й надавали перевагу тому депутатству, що ближче до серця. Найбільше змін у партії «За конкретні справи», там із 7 мандатів заміна у 4, в «Європейській солідарності» 2 з 5, по одній заміні в «Слузі народу», «За майбутнє» та «Сво­боді».
Наразі депутатський корпус Кам’янець-Подільської райради виглядає так:
«СЛУГА НАРОДУ»: Сергій Богачик, Олег Чайковський, Інна Пономарьова, Ніна Скавренюк, Дмитро Атаманчук, Олександр Варук, Віктор Курманський, Олександр Федик.
«ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ»: Олександр Бернашевський, Тетяна Новікова-Конюшенко, Катерина Коломий, Лариса Музика, Олександр Савчук, Володимир Кобіта, Валентина Шинкаренко.
«ЗА МАЙБУТНЄ»: Михайло Сімашкевич, Лаймонас Гурскіс, Олена Пронозюк, Інна Гайсенюк, Аліна Костишина-Шлякова, Вадим Сідлецький, Віктор Кривак.
«ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ»: Микола Чумак, Богдан Байдецький, Петро Павлов, Лариса Бурлик, Сергій Гладиш.
ВО «БАТЬКІВЩИНА»: Ігор Фурман, Віктор Яремчук, Олена Гаджук, Ірина Сотніцька, Микола Жоган.
ВО «СВОБОДА»: Володимир Постовий, Володимир Барановський, Людмила Вишневська, Іван Громик.
РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА: Сергій Танасков, Хусейн Дукаєв, В’ячеслав Багрійчук.
«ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ»: Віра Коваль, Руслан Пристач, Павло Довгопол.