Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
11 Грудня 2020

ІЗ ПЕРШИМ НАЧІНЖЕМ ЗСУ УКРАЇНИ ПРОЩАЛИСЯ І В КАМ’ЯНЦІ

Велика родина військових інженерів засмучена звісткою про те, що з життя пішов перший начальник інженерних військ ЗСУ – 80-річний генерал-лейтенант Володимир БЕЗРОДНИЙ.

Учора з ним попрощалися і в Кам’янці-Подільському, в приміщенні колишнього Будинку офіцерів. Адже Володимир Дмитрович був частим гостем у міс­ті, що здавна є кузнею інженерних кадрів. Поховали його в рідному с.Кузьмин Городоцького району.
1963 р. Володимир Без­родний закінчив Калінінградське війсь­кове інженерне училище, 1974 р. – військово-інженерну академію імені В.Куйбишева, а 1982 – Академію Генштабу ЗС СРСР імені К.Ворошилова. Пройшов усі командні посади – від командира взводу до заступника начальника інженерних військ СРСР, був військовим радником міністра оборони Збройних сил В’єтнаму. Створив та очолював інженерні війська ЗСУ (1992-1997 рр.). Нагороджений орденами Богдана Хмельницького ІІІ і ІІ ступенів, численними медалями та відзнаками міністра оборони України й начальника Генштабу ЗСУ.

– У 80-х роках, будучи начальником інженерних військ Прикарпатського військового округу, Володимир Дмитрович часто приїжджав до нас в училище. Після розвалу Радянського Союзу відмовився залишитися в Росії та повернувся до України, де взяв участь у створенні інженерних військ незалежної української армії й став першим начінжем ЗСУ. Після відставки не сидів без діла, створивши ГО «Фор­теця». Був гарною, справедливою і без­відмовною людиною, – розповів «Подолянину» кам’янчанин, пол­ковник у відставці Анатолій ПРИСТУПКО.