Четвер, 25 Квітня 2024 р.
11 Грудня 2020

САМОСТВЕРДЖЕННЯ ТА УПЕРЕДЖЕННЯ

Якщо міська рада восьмого скликання, яку ми з вами обрали на виборах 25 жовтня, буде працювати так, як вона це робила в середу, 9 грудня, якогось розвитку, плідної роботи, а то й ухвалення бюджету Кам’янцю не бачити.

Зайшовши до сесійної зали о 10-й ранку, депутати, які виявилися зовсім не знайомими з мистецтвом компромісу та тонкощами коаліційних угод, ви­йшли з «роботи» о 17-й, розглянувши лише чотири питання та самоорганізувавшись у фракції та групи. Решту, в тому числі і кадрові рішення, мають розглянути сьогодні, адже засідання перенесено на 11 грудня.

КАДРИ РІШАЮТЬ ВСІХ…

Саме кадрове рішення міського голови Михайла ПОСІТКА – запропонувати на посаду секретаря міськради кандидатуру депутатки від ВО «Свобода» Ірини ШЕЛЕПНИЦЬКОЇ – врешті завершилося політичним локдауном. Хоча інших кандидатів ніхто і не пропонував.
Новостворена депутатська група «Ми – кам’янчани» у складі 19 народних обранців із партій «Європейська солідарність», «За майбутнє», «Рідне місто», «За конкретні справи» від участі в голосуванні відмовилася, про що повідомив голова групи і голова фракції «ЄС» Василь КОБИЛЬНИК:

– Весь цивілізований світ поважає право меншості, хоча б у спосіб обговорення запропонованої міським головою кандидатури на засіданнях фракцій. Але, наприклад, «ЄС» цього ніхто не запропонував. Деяким іншим фракціям також. Заявляю, що наша група з чотирьох політсил участі в голосуванні щодо секретаря міськради не братиме. Це – Ваша кандидатура і Ваша політична відповідальність. Маєте більшість – голосуйте.

Проте, попри цю заяву, до складу лічильної комісії вві­йшли представники всіх фракцій, у тому числі зі згаданої депутатської групи, більше того – за їх наполяганням була збільшена кількість членів лічильної комісії з традиційних трьох до семи.
Міський голова оголосив перерву для таємного голосування, але через пів години – ще одну перерву до 16.00. Причини пояснив у відеозверненні до кам’янчан, яке оперативно записав у цей час.

– Під час перерви для таємного голосування Ірина Шелепницька, яка зайшла голосувати, побачила, що без оголошення початку підрахунку голосів скриньку вже було розкрито і розпочато підрахунок. Це грубе порушення прав депутата і регламенту міськради. Тому було викликано поліцію для з’ясовування обставин, – зазначив Михайло Володимирович.

О 16.00 робота сесії так і не розпочалася, бо зареєструвалися лише 18 депутатів. «Свобода» і «Слуги народу» цього не зробили, аргументуючи відмову від реєстрації обуренням діями лічильної комісії.
Але сесійної зали ніхто не покинув. Під час жвавих перепалок, бо дискусією і не пахло, дві половини депутатської спільноти звинувачували, так би мовити, в усіх смертних одне одного, а ще лічильну комісію. «Свобода» і «Слуги народу» розцінили як порушення відсутність офіційного оголошення лічильною комісією початку і завершення голосування та передчасний підрахунок голосів. Напевне, тому дехто з них вирішив піти голосувати не одразу, а через деякий час. Також Ірина Шелепницька процитувала опонентів, які, за її словами, заявили, що вона ніколи не стане секретарем ради, ні тепер, ні через рік…
«Ми – кам’янчани» стверджували, що міський голова своїм оголошенням перерви саме для голосування і дав його старт, а також укотре висловлювали обурення тим, що з ними кандидатуру ніхто не обговорив.
Врешті лічильна комісія знову вирушила на засідання, яке до 17-ї не завершилося. Михайло Посітко оголосив, що робота сесії продовжиться в п’ятницю.

ПОДРОБИЦІ ПРО ОКОЛИЦІ

Але ще до перипетій навколо обрання секретаря ради в залі злагоди не було. Лише на формування порядку денного сесії депутатам знадобилася майже година.
Одним із каменів спотикання стали робочі питання щодо сіл, приєднаних до Кам’янець-Подільської ОТГ.

– Не бачу документів щодо створення старостинських округів, хоча поставили питання про старост. Нагоряни і Княгинин не хочуть до Рихти. Як по довідку з Нагорян їхати до Рихти? Це парадокс. Треба зустрічатися і радитися з людьми. Нас до вас приєднали насильно, але ми прийшли з тисячами гектарів землі та мільйоном на рахунках, не треба ображати людей, – зазначив депутат міськради Михайло ЖЕЛІЗНИК, який до обрання очолював Колибаївську ОТГ, нині приєднану до Кам’янець-Подільської.

Відповідь міського голови була такою:

– Я був у селах. Люди, коли їм пояснити, все розуміють. І ні по які довідки не треба нікуди їхати, адже це все можна буде зробити в своєму селі. Наразі в нас немає можливості створювати старостинські округи, бо це не є прерогативою міської ради, проте старост маємо обрати на другій сесії.

Із пояснень юриста присутні довідалися, що старости мають увійти до складу виконкому міськради, і саме він має обиратися на другій сесії. Але до цього у вівторок так і не дійшло.
Проте депутати затвердили реорганізацію Довжоцької, Зіньковецької, Колибаївської та Рихтівської сільрад шляхом приєднання до Кам’янець-Подільської міської ради.

ФРАКЦІЇ ТА ГРУПИ

На початку сесії Михайло Посітко повідомив про те, що в міськраді створено 6 депутатських фракцій та одну групу.
Фракцію «Свободи» очолив Володимир Кондрук, «За майбутнє» – Майя Гурська, «Рідного міста» – Валерій Гордійчук, «За конкретні справи» – Андрій Конюшенко. До фракції «Слуги народу», яку очолив Дмитро Вла­сюк, не ввійшли троє депутатів, які балотувалися від цієї політичної сили, отже, позафракційними залишилися Сергій Ведерніков, Сергій Самсонюк, Андрій Бойко. Головою фракції «Європейської солідарності» став Василь Кобильник, який також очо­лив і новостворену депу­татську групу «Ми – кам’янчани».