П'ятница, 29 Березня 2024 р.
18 Грудня 2020

ЗАВЕРШИЛИ ПРОЦЕС ОБ’ЄДНАННЯ

Злагоджено і конструктивно 11 грудня відбулася чергова сесія районної ради. Обранці ухвалювали доленосні рішення практично одноголосно. При тому, що в раді представлено 8 політичних сил.

Реорганізація Дунаєвецької, Чемеровецької та Новоушицької районних рад шляхом приєднання до Кам’янець-Подільської райради завершила процес об’єднання колись чотирьох окремих районів в один великий Кам’я­нець-Подільсь­кий.
Почали і передачу районного май­на на баланс територіальних громад, яких на Кам’янеччині маємо 15. Перши­ми віддали в комунальну власність Орининської сільської та Староушицької селищної рад майнові комплекси Орининсь­кої та Староушицької лікарень.
Того дня було затверджено Регламент районної ради, положення про постійні комісії, положення про президію ради, утворено 8 депутатських фракцій.
Від організаційних питань перейшли до фінансових. Зокрема, внес­ли зміни до районного бюджету, які переважно стосувалися медицини. Збільшено видатки на Кам’янець-Подільську ЦРЛ та Кам’янець-­Подільський районний центр надання первинної медико-санітарної допомоги. Зокрема, на забезпечення онкохворих наркотичними препаратами, придбання деззасобів, засобів індивідуального захис­ту, медикаментів та медпрепаратів для лікування хворих на коронавірус. Перепало і на зарплати соц­працівникам, а також тренерам-викладачам, які працюють на базі Ста­роушицького ліцею. Знайшли гроші й на заміну вікон у Приворотській ЗОШ.
Дискусії виникли через рішення спрямувати 500 тис. грн на потреби Ка­м’янець-Подільської райлікарні.
Депутат від Дунаєвеччини Олександр БЕРНАШЕВСЬКИЙ запитав, чому не виділити ці кошти для Дунаєвецької лікарні, яка вкрай потребує сучасного обладнання, зокрема і рентгенапарату. Але, як пояснив голова Кам’янець-­Подільської РДА Анатолій БЕРНАШЕВСЬКИЙ, до речі, його брат, ця сума є залишковими коштами, виділе­ними на 193 округ у рамках Програми соціально-­економічного роз­витку регіону народного депутата Ігоря Марчука. І на інший округ не може бути переспрямована.
Обговорювали обранці довго і передачу на баланс Кам’янець-Подільської ЦРЛ генератора автономного живлення, який перебував на балансі Орининської лікарні. Хоча голова Орининської територіальної громади Іван РОМАНЧУК впирався, що сільська рада дозволу не давала, йому пояснили, що дозволу і не треба, але все ж у рішенні прописали, що генератор беруть тимчасово. Цей крок і поспіх зумовлені тим, що таким резервним джерелом електроенергії забезпечений лише головний корпус райлікарні, а от інфекційне відділення, яке також приймає пацієнтів із коронавірусом, такого обладнання не має. А це у разі знеструмлення може коштувати пацієнтам життя. ЦРЛ, нагадаємо, є опорним закладом, де лікують хворих на COVID-19.