Четвер, 28 Березня 2024 р.
24 Грудня 2020

ПРОПАСТИ ПТАХАМ НЕ ДАДУТЬ

Ставок у селі Привороття Друге став місцем паломництва туристів з усього краю.

А їдуть люди, аби помилуватися лебедя­-ми, що оселилися тут. Скіль­ки птахів на ставочку – порахувати дуже важко, бо пернаті
постійно ру­хаються, хтось нарахував 36, а хтось – 47 особин.
– Вони вперше прилетіли до нас, – розповідає староста села Анатолій МАЗУР. – Таке величне видовище, що словами не передати. Місцеві мешканці одразу ж почали їх підгодовувати. Особливо долею пернатих переймається наша активістка Ніна ГРИГОРЧУК. Вона перша закликала допомогти пернатим. Чимало наших земляків долучилися до допомоги. Правда, спеціалісти кажуть, що підгодовувати лебедів нині не можна, бо немає морозів, снігу, і їжу вони можуть добувати собі самі. А так звикнуть, що постійно вдосталь є харчів, і не відлетять від нас. Але вони й молоденькі дуже, частина ще навіть не випірилася.
У соцмережах люди не лише гуртуються для підгодівлі лебедів, але й хвилюються, чи, бува, браконьєри їх не постріляють. Турбуються ка­м’янчани і щодо зимівлі лебедів, які живуть на нашому Лебединому озері. З ними, як за­певнила директорка ПНВО Наталія ІЛАШ, усе добре.
– Чорних австралійських теплолюбивих ми вже забрали на зимівлю до ЕНЦУМу. Пара білих усе ще на озері, погодні умови дозволяють. Так буде, доки не вдарять сильніші морози і не почне замерзати озеро. Вони витримують до двадцяти градусів морозу, тому немає сенсу їх забирати. Хоча, щойно озеро почне замерзати, переселимо їх у тепле місце. Хоча на озері їм набагато краще.
У нас розроблений графік чергувань, працівники щодня ходять їх годувати, тому вони ситі і в максимально комфортних для себе умовах, – каже Наталія Миколаївна.