Четвер, 25 Квітня 2024 р.
24 Грудня 2020

У СВЯТА НЕ ЗАБУВАЙТЕ ПРО ВІРУС!

Мало того, що й досі не можемо оговтатися від COVID-2019, як тепер доведеться мати справу з новим мутованим його варіантом, недавно виявленим у Великобританії.

У світі його зафіксували близько 12 тисяч випадків. За інформацією ВООЗу, він характеризується на­бором мутацій білка шиповидного відростка. Наразі нововиявлений вірус проходить вивчення і дослідження, втім учені припускають, що поширюється він на 70% швидше, ніж його родич, але перебігає в легшій формі. Його виникнення вчені не пов’язують із вакцинацією від COVID-19, мотивуючи тим, що новий штам з’явився ще у вересні, а потім циркулював серед населення до середини листопада.

– Щодо нового мутованого коронавірусу зі ЗМІ дізналася, що і в Україні вже є зареєстровані випадки, – коментує «Подолянину» завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ Украї­ни» Алла ГРИЦАЙ. – Щоправда, ПЛР-тестування окремо не визначає сам штам вірусу. Тобто, лабораторне дослідження може вказати, хвора людина на коронавірус чи ні, а ось те, на який саме штам, окремо не визначається. Тому точно сказати, що в нас є випадки нового мутованого штаму, складно, маємо лише припущення. Із міжнародних публікацій медиків відомо, що мутований варіант ковіду контагіозніший, але перебіг хвороби не важкий. Тому можемо мати більше хворих, але менше важкої форми, госпіталізацій і летальності.
Щодо захворюваності на коронавірусну інфекцію на Кам’янеччині, то за попередні два тижня спостерігаємо незначний спад. Наприклад, 19 грудня отримали 67 позитивних тестів у місті та 24 – у районі, 20 грудня – жодного, 21 – відповідно 5 і 2, а 22 – у місті побільшало на 40 хворих, а в районі – на 21. На щастя, впродовж декількох тижнів не фіксуємо понад сотню хворих за добу. Українська статистика теж вказує на зниження захворюваності. Щоправда, у нас побільшало дітей, у яких діагностують ковід, більшість із них переносять хворобу в легкій формі. Скажімо, за період від квітня до жовтня ковід виявили у 75 дітей, таку ж маємо цифру за останні два місяці. Не зафіксовано і нових спалахів, а в Колодіївському ліцеї ситуацію із захворюва­ністю вдалося взяти під контроль. Нових хворих не виявлено.

Про меншу кількість хворих повідомив і начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК:

– Наразі є умовна стабілізація щодо захворюваності на ковід, але ейфорія передчасна. Це можна пояснити меншою кількістю ПЛР-тестувань, що зумовлено меншою кількістю людей з ознаками коронавірусу, які звертаються до медиків по допомогу. В лікарнях ситуація також стабілізувалася, великів напливів немає.

Медики припускають, що сплеск захворюваності можливий уже після новорічно-різдвяних свят. Тому в Україні й запланували локдаун із 8 до 24 січня 2021 року.