П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
1 Січня 2021

ГАСІТЬ ЯЛИНКИ! БО ДОРОГО…

Звістка про значне підвищення тарифів на газ та електроенергію зіпсувала українцям святковий настрій.

Розчерком пера Кабмін відмінив пільговий тариф за перші 100 кВт у розмірі 90 коп. і призначив для населення єдину фіксовану ціну – 1,68 грн за 1кВт/год. Тож тепер навіть найекономнішим споживачам доведеться платити вдвічі більше: за 100 кіловат – 168 грн замість ко­лишніх 90 грн. Космічні тарифи набудуть чинності вже з 1 січ­ня 2021-го.
Перший місяць нового року з’їсть підвищену мінімалку, адже слідом за світлом догори поповзла ціна і за газ. На сайті «Хмельницькгаззбуту» оприлюднено новий тариф за січень для населення – 9,91 грн (у листопаді-грудні був 8,87 грн). І хоча кожен споживач тепер отримав можливість обрати собі газового постачальника, однак найбільший конкурент облгазу «Нафтогаз» теж анонсував підвищення з січня – 7,22 грн за куб. м
проти 6,33 грн.
Плата за доставку блакитного палива, за яку
ми сплачуємо АТ «Хмельницькгаз» за окремим рахунком, теж, імовірно, підвищиться з нового року до близько 1,79 грн за куб. м (нині – 1,104 грн). Крап­ку має поставити НКРЕКП.
Щодо цін на опалення та гаряче водопостачання,
то КП «Міськтеп­ловоденергія» надало таку інформацію:

«З тарифами все неодно­знач­но. Вартість палива, яке КП «МТВЕ» закуповує для потреб виробництва теплової енер­гії, зростає чи не щодня, тому підприємство вимушене корегувати свої тарифи. Саме тарифи, скореговані на фактичний розмір вартості палива, наразі перебувають у стані розгляду.

Однак, навіть у разі їх затвердження НКРЕКП, підприємство не зможе застосовувати нові тарифи до моменту укладення нових договорів про надання комунальних послуг за вимогами і правилами Закону Украї­ни від 09.11.2017 р. №2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги». Тому нарахування плати за тепло-, водопостачання буде здійснюватися відповідно до умов договорів, укладених до 1 травня 2019 р., тобто за старими тарифами. Отже, діючим тарифом на тепло для населення вже два роки є і наразі буде залишатися 1597,73 грн/ Гкал аж до моменту укладення нових договорів».