П'ятница, 29 Березня 2024 р.

ТАКИ ДОСЛУХАЛИСЯ ДО УКРАЇНЦІВ

Важко повірити, але за деякі комунальні послуги таки буде­мо платити менше. У верхах зглянулися над українцями і свої­ми кроками зробили цифри у платіжках дещо скромнішими.

Насамперед компенсація передбачена людям, які використовують електроопалення. Нагадаємо, що наприкінці грудня було скасовано пільговий тариф на електропостачання у 90 коп. за перші 100 кВт на місяць, встановивши єдиний – 1 грн 68 коп. за кіловат. Це неабияк засмутило всіх спожи­вачів, але найбільше – власни­-ків будинків, які обігріваються електротермічним обладнанням. А також багатодітні роди­-ни та дитячі будинки сімейного типу.
На своїй сторінці у фейсбуку прем’єр-міністр України Денис ШМИГАЛЬ зазначив, що така компенсація буде зарахована на особові рахунки споживачів. Жодних довідок чи заяв писати не потрібно. Загалом це торкнеться більше ніж 600 тисяч українських родин, на компенсацію яким держава виділить 1,4 млрд грн.
На Урядовому пор­талі оприлюднена постанова Кабміну з переліком категорій громадян, які мають право на компенсацію. Це ті, хто проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожит­ках), обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками (в тому числі в сільській місцевості), а також населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом, і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого опалення, і всі вони, за станом на 31 грудня 2020 р., мали право на знижений тариф.

У Кам’янець-Подільському центрі обслуговування клієнтів ТОВ «Хмельницькенергозбут» «Подолянину» повідомили, що вже складено реєстри таких спо­живачів і надіслано у профільне міністерство. Їх на Ка­м’янеччині близько 4000. Утім, у який спосіб, скільки і коли люди отри­мають компенсацію, наразі невідомо. Неочікуваний, але приємний сюрприз підготував для своїх клієнтів і «Хмель­ницькгаз­збут». Ще донедавна в особис­тих кабінетах споживачів був вка­заний тариф за січень майже 10 грн за куб, а відне­давна змен­шився до 6,99 грн. Щоправда, нову ціну у «Хмельницькгаззбуті» наразі не коментують.