Четвер, 25 Квітня 2024 р.
26 Березня 2021

А НА ОСКАРЖЕННЯ Й ЧАСУ НЕ БУЛО

У неприємну ситуацію потрапила пенсіонерка Олена ЛУНЬОВА торік у грудні. Їдучи до Хмельницького, вона й гадки не мала, що потрапить у халепу та ще й отримає суттєвий штраф. Детально про поневіряння описала в листі, який принесла до редакції «Подолянина»:

«18 грудня у Хмельницькому на залізничному вокзалі чекала на потяг. Мені стало зле, я опустила маску, щоб попити води. Тут усе й почалося. До мене підійшли пат­рульні зі словами, що маю сплатити 170 грн штрафу за те, що сиджу без маски. Таких грошей зі мною не було, і вони повідомили, що можу оскаржити штраф, мовляв, чекайте пові­домлення. Патрульні попросили в мене паспорт. Я дала ще й посвідчення інваліда ІІІ групи і щодо втрати годуальника, адже 2014 року в Краматорську загинув мій син – сапер, учасник бойових дій майор Олександр Луньов.
Довго я чекала на повідомлення, щодня зазирала до поштової скриньки. Аж 15 березня отримала лист від виконавчої служби про сплату штрафу в розмірі 340 грн. Документ набув чинності 29 грудня 2020 р., про це я жодних повідомлень не отримала і не знала про строки оскарження. Я, навпаки, думала, що змилувалися наді мною, немає повідомлення про оскар­ження, то й не буду платити штраф. Натомість замість 170 грн мушу тепер сплатити вже аж 532,15 грн.
Можливо, я й сплачу той штраф, але, панове, де ваша відповідальність перед людьми України, совість до дітей, які гинуть чи отри­мують каліцтво на війні, жалість до їхніх матерів, дружин і дітей?!».

На підтвердження слів Олена Павлівна додала копії листів, які отримала від виконавчої служби, та конверт, на якому штемпель із датою – 10.03.21.
По коментар ми звернулися до пат­рульної поліції у Хмельницькій області. Там пояснили, що, ймовірно, сталося так через те, що жінка відмовилася одразу ж на місці взяти копію постанови і вчасно не оскаржила її.

– Порядок дій для всіх однаковий. Коли патрульний бачить, що особа перебуває в приміщенні без маски, пояснює, що виписуватиме постанову за ст.44-3 Кодексу Украї­ни про адмінправопорушення. Згід­но з цим кодексом, людині пояснюють її права, зокрема й те, що поста­нову вона має право оскаржити у 10-денний термін. Під постановою адмінпорушник має двічі підписатися, тоді отримує копію документа. Ймовірно, громадянка відмовилася від того, щоб поставити підпис і отримати копію. Тому цю копію їй надсилали поштою. Чому лист надійшов із запізненням – запитання не до нас.
Аби не потрапляти в такі ситуації та не сплачувати подвоєного розміру штрафу, краще одразу ж взяти копію постанови і вже з нею звернутися до керівництва поліції або суду. Люди чомусь думають, що коли підписуються в постанові, то погоджуються з тим, що вчинили адмінпорушення.
Щодо описаної ситуації, то в жінки минули терміни оскарження постанови. Відповідно, не встигла вона в 15-денний термін сплатити штраф, тому його розмір і подвоївся, про що її повідомила виконавча служба в листі, – пояснила інспекторка роти №4 управління патрульної поліції у Хмельницькій області Марія БРИЛКО.