Четвер, 28 Березня 2024 р.
26 Березня 2021

МІСЬКІ ПРИСТРАСТІ ЗАЧЕПИЛИ І РАЙРАДУ

Додаткові питання сесії районної ради, яка відбулася 25 березня, наробили кіпішу в зазвичай злагодженій роботі обранців району. А причина – політична ситуація в Кам’янець-Подільській міській територіальній громаді.

Найбільше обговорень виклика­ло додаткове питання «Про необхідність подолання соціально-економічної кризи в Кам’янець-Подільській ОТГ». Багатьох депутатів, котрі представляють колишні райони, що тепер увійшли до Кам’янеччини, цікавило, чому вони мають розбиратися в місцевому самоврядуванні іншої громади. До того ж громад, які входять у Кам’янець-Подільський район, – 15, і чому до інших немає такого інтересу. Вказали і на те, що абревіатура ОТГ не вживається. Інші обранці називали це додаткове питання прямим порушенням законодавства і втручанням у роботу місцевої ради. Все ж більшістю голосів надали слово колегам із міської ради Сергію Самсонюку і Василю Кобильнику, які озвучили своє бачення політичної ситуації в Кам’янці-Подільському.
Опісля районні обранці навіть ство­рили комісію, але що саме вона має робити – невідомо. Голова райради сьогодні й кам’янецький мер у минулому Михайло СІМАШКЕВИЧ одразу заявив, що не хоче бути членом цієї комісії, аби не склалося враження, що він вставляє палиці в колеса наступнику.
Із сесійної зали декілька разів пропонували спочатку вирішити питання району, а вже потім братися до Кам’янця. І це було найслушніше звернення, адже, як свідчать депутатські запити, проблем достатньо.
Зокрема, було озвучено депутатський запит Олександра Федика, до якого звернулися жителі села Мукша Китайгородська щодо незадовільного стану відрізку дороги від вул.Маль­ченка до кінцевої зупинки маршруток «Пологовий будинок».
Більшість інших сесійних питань стосувалися звітів про роботу комунальних некомерційних підприємств і виконання районних програм за 2020 рік. Як завжди, найприскіпливіше поставилися до звіту 140-ї аптеки, яка працює у збиток. Усе ж вирішили, що звіт хай буде, але треба робити все, аби покращити ситуацію 2021 року. Тому створили комісію, аби детально вивчити аптечне питання і напрацювати шляхи вирішення.
Іншим рішенням сесії передали нежитлову будівлю в с.Оринин, яка була у віданні згаданої аптеки, у влас­ність Орининської сільради. Як запевнив голова цієї громади Іван РОМАНЧУК, приміщення тимчасово використовуватиметься для структурних підрозділів сільської ради, а коли громада матиме пристосовану власну будівлю для сільради, то віддасть назад під аптеку. Щоправда, коли це буде – достеменно ніхто не знає.
Також народні обранці ліквідува­-ли Малієвецький дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Подільські джерела». У записці до документа ліквідація пояснюється фінансовою неспроможністю та неможли­вістю подальшої діяльності.
Шукали депутати і відповіді на запитання, чому процвітає браконьєрство в районі, якщо є заборона на полювання, і яка ситуація із популяцією червоної лисиці. Голова районної організації УТМР Олександр ЮЗЮК підтвердив, що дичини в лісі справді менше, ніж тоді, коли було дозволене полювання. На його думку, де немає мисливця, там завжди знайдеться браконьєр. Невтішна ситуація і з лисицями. Їхня популяція доходить до 17 голів на тисячу гектарів, і це пряма загроза розповсюдженню сказу. За правилами, на 1 тисячу гектарів мала би бути 1 лисиця.