Четвер, 18 Квітня 2024 р.
6 Квітня 2021

ПЕРЕВЕЗЕННЯ НЕ ДЛЯ УСІХ, А ОСЬ МАСКИ І ПАСПОРТИ – НАВПАКИ

Відзавтра, 7 квітня, вся Хмельниччина в «червоній» зоні, а це означає, що до 18 квітня усі ми житимемо, дотримуючись певних правил та обмежень. Власне, учора обласна комісія з питань ТЕБ і НС прописала заборони «червоної» зони. Сьогодні ж їх розглядали, обговорювали і доповнювали під час роботи міської та районної комісій з питань ТЕБ і НС. Також темі заборон приурочили брифінг, що відбувся сьогодні у пресцентрі міської ради.

Отож, відзавтра учні 1-4 класів міських шкіл навчатимуться вдома. А ось садочки працюватимуть з дотриманням карантинних вимог. Голови сільських та селищних територіальних громад Кам’янець-Подільського району самостійно мають прийняти рішення щодо навчання молодших школярів та роботу дитсадків, зважаючи на епідситуацію у населених пунктах ТГ.
Найбільше запитань викликало питання перевезень. З 7 до 18 квітня в Кам’янці-Подільському пасажирські перевезення для більшості кам’янчан будуть під забороною. Однак для всіх, хто забезпечує життєдіяльність міста, курсуватимуть два комунальних автобуси та маршрутки. Щоправда, перевозитимуть лише представників тих професій, які забезпечують життєдіяльність міста навіть в умовах посилення карантину. Вони мають надати посвідчення з місця роботи або довідку довільного зразка, і мати при собі документи, що засвідчують особу громадянина.
Зокрема, за двома маршрутами здійснюватимуть перевезення медиків, військових (їх возитимуть безкоштовно), а також дітей дошкільного віку і супроводжуючих осіб, працівників комунальних підприємств, педагогів, банківських працівників тощо. Це автобус №21 (селище цукрового заводу і до селища Першотравневого) і №23 (з Довжку і до мікрорайону Жовтневий). До спеціалізованих шкіл (для діток з обмеженими можливостями) курсуватиме соціальний маршрут без змін.
Щодо приватних перевізників, то вони також працюватимуть, але як прогнозують у відділі пасажирських перевезень міськради, на рейси можуть вийти не всі водії. Тому не виключено, що інтервал між рейсами побільшає. Щоправда, вони також мають перевозити лише працівників важливих сфер життєдіяльності міста, лише на сидячих місцях з дотримання всіх карантинних вимог та періодичною дезінфекцією.
Складніша ситуація з перевезеннями на приміських маршрутах. З 12 автобусів лише чотири погодилися завтра виїхати на рейс – це Лісківці, Зіньківці, Вільховець і Червона Чагарівка.
У відділі пасажирських перевезень міськради повідомили, що якщо знайдуться добровольці-перевізники з інших маршрутів, їм можуть надати тимчасовий дозвіл здійснювати перевезення на приміських маршрутах на час локдауну. Також міська рада звертатиметься до служб таксі з проханням не підвищувати вартість проїзду, як це сталося у столиці.
Щодо роботи ринків, то продуктовий працюватиме з дотриманням усіх карантинних норм та обмежень з регульованим входом (проспект Грушевського) та виходом (Князів Коріатовичів). А ось інші суб’єкти торгівлі можуть працювати лише онлайн, на виніс чи за адресною доставкою.
До речі, від завтра на територіях загального користування (вулиці, парки, сквери, місця загального скупчення людей) не можна перебувати без засобів індивідуального захисту і потрібно мати при собі посвідчення особи.