Субота, 27 Квітня 2024 р.
12 Квітня 2021

ГОРІЛО І В ОРИНИНІ, І НАД ДНІСТРОМ

– Я спокійно викорчовував старі пеньки на своєму подвір’ї, як почув дивні звуки, тріскіт, і одразу ж потягнуло димом. Одразу ж зрозумів, що напевно підпалили суху траву неподалік… А та трава йде до обійстя старої сусідки, тому одразу побіг до неї рятувати, адже і хлів її недалеко до трави, а за ним і хата…

– Я спокійно викорчовував старі пеньки на своєму подвір’ї, як почув дивні звуки, тріскіт, і одразу ж потягнуло димом. Одразу ж зрозумів, що напевно підпалили суху траву неподалік… А та трава йде до обійстя старої сусідки, тому одразу побіг до неї рятувати, адже і хлів її недалеко до трави, а за ним і хата, – так згадує у розмові з «Подолянином» свій вихідний 9 квітня, орининчанин, учасник АТО Олег ШУЛИК. – Головне завдання було – не дати перейти вогню стежку! Прибігла ще одна сусідка, глянула на все те, спитала що винести у допомогу: граблі, чи вила. Сказав, що віник краще. То прийшла із віником. Згодом повибігали сусіди які також поруч живуть. Погасили полум’я своїми силами, пожежників не викликали. Дорогою, як біг на пожежу бачив хлопчика років 10-12, спочатку думав, що це він підпалив, але сусіди кажуть, що бачили двох чоловіків, які курили в тому районі, можливо і недопалок кинули. Біди наробили, а як тих винуватців знайти ніхто не знає…

Того дня це була не єдина пожежа в цьому районі. Гасити суху рослинність поза межами села Оринин рятувальників таки викликали.

– По прибуттю на місце пожежі встановлено, що горить суха рослинність на відкритій території площею 500 кв. м. Вогнеборці швидко приборкали пожежу та не допустили розповсюдження вогню на поруч розташовані житлові будинки, – прозвітували рятувальники.

І за вихідні таких повідомлень було ще два: 10 квітня пожежу сухої рослинності надзвичайники гасили поблизу села Велика Слобода. На момент прибуття підрозділу вогонь поширився на площу близько 200 кв.м. А 11 квітня до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що за межами селища Врублівці горить суха трава. Пожежа виникла на відкритій території і через сильний вітер набула великих масштабів. Вогнем знищено суху траву на площі 4,2 га.
Як бачимо заклики до свідомості паліїв ніяк не допомагають, роз’яснення, що знищується під час пожеж рослинність, гинуть тваринки, завдається непоправна шкода еко-системі до них не доходять, навіть штрафи, які зросли у рази, також як бачимо, не вельми рятують ситуацію. Можливо поки що, поки масово не почали сплачувати тисячі за завдану шкоду.