П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
30 Квітня 2021

ВІРУС ГРИПУ АТАКУЄ ПТИЦЮ

Навесні з вирію повертаються перелітні птахи, які можуть бути носіями збудників інфекційних захворювань. Одне з них – високопатогенний грип птиці. Хвороба за останній період розповсюдилася по країнах Європи, а також виявлялася на території нашої країни.

Днями захворювання на високопатогенний грип птиці було зареєстроване в зоокутку парку «Топільче» КП «Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя», що ме­жує з нашою Хмельниччиною. Тому не зайво нагадати, що період весняної та осінньої міграцій перелітних птахів є часом загрози для домашньої птиці. Слід запобігти контакту свійських птахів із дикою птицею, особливо на водоймах. Дика водоплавна птиця може бути резервуаром і джерелом вірусу грипу, проте сама клінічно не хворітиме, але при контакті з домашньою ймовірність інфікування останньої є дуже високою.
Спалах високопатогенного грипу птиці – це проблема не лише для власника. Хвороба має і негативний економічний вплив. І річ не лише у втраті від загибелі птахів, їх евтаназії та затрат на проведення оздоровчих заходів. Проблема ще й у тому, що при реєстрації грипу до регіону, де виник спалах, а часто і всієї держави може діяти заборона щодо експорту продукції птахівництва.
Крім того, пташиний грип є небезпечним не лише для пернатих, а й для людини. Тому прохання до громадян, які утримують домашню птицю, при виявленні випадків захворювання птахів негайно інформувати та звертатися до Кам’янець-Подільського управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області (Нігинське шосе, 30-А, тел.: 4-14-14, e-mail:kampod@consumerhm.gov.ua)
Чим швидше розпочати оздоровчі заходи, тим більша ймовірність локалізації, знищення джерела збудника і ліквідації захворювання.

Кам’янець-Подільське управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області.