Неділя, 08 Вересня 2024 р.

ГОВОРИЛИ ПРО ГРОШІ ТА РЕЛІГІЮ

18 сесія районної ради, що відбулася 16 грудня, зібрала в за­лі 26 районних обранців, які за майже дві години розглянули з десяток питань і підтримали два звернення до президента.

А розпочали з приємного – вручення грамот і даруночків усім головам тергромад до Дня місцевого самоврядування. Після привітань взялися до роботи.
На контролі виконавчого апарату й надалі залишаються два депутатські запити, до яких долучився ще один від депутата Олександра ФЕДИКА з проханням завезти посипальний і протиожеледний матеріал для дороги в села Супрунківці та Тернавка. Позитивно вирішили обранці питання щодо надбавки в оплаті праці, преміюван­ня та надання матеріальної допомоги на 2023 рік голові райради та його заступнику. Попри те, що з фінансами сутужно, державної субвенції вистачає лише на зарплати, однак рішення підтримали з вірою в те, що, можливо, наступного року щось зміниться на краще.
Правда, деяким присутнім у залі головам тергромад і запрошеним важко було зрозуміти, чому купка депутатів, тільки вставивши свої «п’ять копійок», підтримали зміни до положення про нагородження відзнакою райради «За заслуги».
Річ у тому, що голові райради Михайлу СІМАШКЕВИЧУ від початку повномасштабного вторг­нення вдалося налагодити спів­працю з іноземцями, які активно допомагають переселенцям і нашим захисникам. Аби їм віддячити, депутати мали уповноважити голову на період воєнного стану видавати розпорядження про нагородження відзнакою «За заслуги» іноземних партнерів, щоб для цього не скликати сесій.

– Ми вже нагородили двох очільників польських міст, котрі надали допомоги на понад 4 мільйони гривень від початку повномасштабного вторгнення. Нині активно спів­працюємо з Австрією, Румунією, Німеччиною, Італією. Їм теж треба віддячити за допомогу, тим паче, що вони це цінують. – зазначив Михайло Євстафійович.

Депутати підтримали, але з умовою погодження кандидатур із головами депутатських фракцій. Затвердили обранці план роботи райради на І півріччя 2023-го, районну програму підготовки і проведення заходів щодо відзначення знаменних подій, заслухали інформацію про стан законності в районі та внесли зміни до положення про особливості й порядок передачі в оренду майна спільної власності тергромади, аби мати змогу наповнити спецфонд. Також одноголосно підтримали два звернення до президента України. Перше – щодо присвоєння легендарному командиру добровольчого підрозділу «Карпатська січ» Олегу КУЦИНУ звання Героя України (посмертно). Друге – вирішити питання щодо доцільності діяльності церкви московського патріархату.
І завершили роботу на фінансах, про які доповів начальник фінуправління Олександр Федик:

– Бюджету на 2023 рік ще немає. Декілька днів тому департамент фінансів області надав цифри щодо субвенцій. Картина така: власні надходження – 181 тис. грн, субвен­ція з Держбюджету – 1 млн 284 тис. 900 грн (це виключно на заробітну платню працівників апарату місцевого самоврядування) і субвенція з обласного бюджету – 410 тис. 925 грн на соцзахист (пільгове медобслуговування чорнобильців – 121 тис. 144 грн, на бензин і ремонт транс­портних засобів інвалідам та учасникам бойових дій – 123 тис. 738 грн, на поховання учасників бойових дій – 166 тис. 43 грн).

У райраді вже немає комунальних підприємств, і, відповідно, грошей від них, як було в попередній рік, надходити не буде. Тобто, жодних надходжень, згідно з Бюджетним кодексом, у районний бюджет не буде. Правда, можлива субвенція від наших територіальних громад.