Субота, 27 Квітня 2024 р.

НЕ ЗАБАРІТЬСЯ З ЛІЧИЛЬНИКАМИ!

– Недавно «Міськтепловоденергія» у фейс­буку написала про те, що обов’язково треба мати лічильники на воду, бо інакше різницю між загальнобудинковим та індивідуальними лічильниками платитимуть ті, хто лічильників не має. Тобто різницю в показаннях усіх лічильників у квартирах і загальнобудинкового розкидають тим, у кого немає приладів обліку. І в мене запитання: «Чи будуть розкидати різницю між тими, у кого збіг термін повірки лічильника? Бо в мене родичі виїхали за кордон, квартиру закрили, невідомо, коли повернуться, а термін повірки лічильника збіг. Я за квартирою наглядаю, але наразі через стан здоров’я не можу прийти до них і дочекатися майстрів. Ситуація терпить, чи мені таки братися до справи?». Таке запитання від одного з наших читачів – пана Миколи – ми отри­мали в телефонному дзвінку до редакції. Отже, звернулися до підприємст­ва – надавача послуг – по коментар.

У пресслужбі нам пояснили, що, у зв’язку з воєнним станом, відтерміну­вання перевірки лічильників допустиме. Але ситуацію краще виправити при першій можливості, бо законодавство змінилося, і контролюючі органи зобов’язують КП «МТВЕ» встановлювати загальнобудинкові лічильники (наразі вони є лише в частині багатоповерхівок міста), тож облік води буде розподілятися відповідно до фактичних об’ємів спожитої мешканцями води.
Отже, які саме зміни в законодавстві відбулися, пояснюється в офіційному коментарі пресслужби КП «Міськтепло­воденергія»:

– За станом на кінець січня 2023 року, майже 4 тисячі кам’янчан у багатоквартирних будинках не мають індивідуальних лічильників води. Причини переважно економічні, й схема така: мешкають троє, зареєстрований і сплачує за нормою – один, різниця в фактичному споживанні води – прямі збитки водоканалу.
Ще в серпні 2017 року набув чинності Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Стаття 4 і п.2 Прикінцевих та перехідних положень закону передбачають, за загальним правилом, що всі приміщення в багатоквартирному будинку повинні бути обладнані «квартирними лічильниками», і їх показання є обов’язковим при розрахунках за спожиті послуги.
Тому, якщо у вас у квартирі немає лічильника води, нагадуємо: законодавство змінилося, було дано час на придбання засобу розподілу (квартирного лічильника), і коли в кожній багатоповерхівці встановлять загальнобудинковий лічильник води, то, відповідно до п.1 розділу 10 «Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг» (наказ Мінрегіону №315 від 22 листопада 2018 р.), «різниця між визначеним за показаннями приладу обліку загального обсягу спожитої холодної води у будівлі/будинку та між сумарним обсягом спожитої/витраченої холодної води за показаннями вузлів розподільного обліку» буде розподілена на споживачів, житлові приміщення яких не мають засобів розподілу (квартирних лічильників).
Ви бачите, власники квартирних лічильників захищені законом краще… Тому рекомендуємо споживачам без квартирного обліку водоспоживання якомога швидше подбати про встановлення індивідуального лічильника води.
Коректний облік спожитої води формує колективну відповідальність за спожиту послугу і бережливе ставлення до водного ресурсу міста та країни.

Підготувала Ольга МІРКОТАН.