Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
18 Травня 2023

КОВІД УЖЕ НЕ ПАНДЕМІЯ, АЛЕ…

На початку травня ВООЗ скасувала статус пандемії COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації. Утім це не означає, що вірус зник із нашого життя. Остаточно його подолати й досі не вдалося.

За три роки пандемії ВООЗ повідомила про майже 7 мільйонів смертей, але припускаючи, що їхня кількість у декілька разів більша – щонайменше 20 мільйонів.
Однак розслаблятися ще на час, – переконана завідувачка відділення епіднагляду і про­філактики інфекційних хвороб КП РВ ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» МОЗУ Алла ГРИ­ЦАЙ. Адже ковід ще живий і продовжує відбирати людські життя переважно в тих, хто має важкі хронічні захворювання або ж вікові недуги:

– За минулий тиждень у місті зареєстровано 13 випадків ковіду. Якщо порівняти з періодом, коли був пік захворюваності, то це маленька частинка від того, що реєст­рували за день. Наразі поширення вірусу не є таким масовим, тому статус пандемії хвороба втратила. Однак у майбутньому ще будуть епідемічні хвилі. Нині почався міжепідемічний період, але ближче до осені можливий підйом захворюваності. Тому треба бути насторожі й захищеним. Вірус є, він циркулює і продовжує мутувати. Яким може виявитися наступний його штам і яку форму захворювання викликатиме – не знаємо. Але слід продовжувати дбати про себе: дотримуватися етикету кашлю і правила чистих рук (миття і обробка) після перебування в громадському транспорті чи в місцях скупчення людей. Це правило має працювати завжди! Не варто не­хтувати профілактичними і проти­епідемічними заходами та вакцинацією від ковіду.

Ковід не єдина пошесть, яка може завдати головного болю. Епідеміологи прогнозують сплеск захворюваності на кір. Тим паче, що у Хмельницькому вже є 15 підозр на кір, 6 з яких – лабораторно підтверджені.

– У Кам’янці-Подільському маємо одну підозру на кір у студента одного з вишів, – продовжує Алла Вадимівна. – У нього відібрали сироватку і провели аналіз у нашій вірусологічній лабораторії. Результат негативний. Також чекаємо на результати аналізів, які відправили в Київ. Але хворому вже краще, висипка зійшла.
До речі, з 1 травня стартувала catch-up компанія з вакцинації проти кору, паротиту та краснухи (вакцина КПК) усіх невакцинованих дітей віком від 1 до 17 років. Її мета – не допустити ускладнення епідситуації й виникнення спалахів кору. Тому батькам варто переглянути, чи є в діток щеплення. І якщо немає – вакцинувати.

Нагадаємо, кір – це інфекційне захворювання, що виникає переважно в дитячому віці та керується засобами імунопрофілактики. Крім клінічних характеристик, для кору характерна періодичність, що складає 5-6 років. Оскільки в 2018-2019 роках в Україні тривала епідемія кору, то МОЗ разом із ВООЗ прогнозують черговий ріст захворюваності на кір в Україні вже в 2023-2024 роках.
У 2018-2019 роках на території Кам’янця-Подільського та в колишніх межах району перехворіли на кір 912 осіб, з яких 513 – діти. Госпіталізовано 609 хворих.