Четвер, 19 Вересня 2024 р.
14 Вересня 2023

А ДУШІ ГЕРОЇВ У НЕБО ЗЛІТАЮТЬ…

І знову біль… Юні хлопці, мужні дорослі чоловіки вже ніколи не повернуться додому, не обіймуть близьких, не усміхнуться друзям. Сумно і боляче. Хто б міг подумати, що в XXI ст., після того, що пережила наша держава, все повториться знову. Схоже, людство не квапиться вчитися на своїх помилках…

НУ, ЯК ЖЕ МИ БЕЗ ТЕБЕ, ДЖОНЕ?

Євген КІЦЕНЬКИЙ10 вересня загинув ка­м’янчанин, штаб-сержант Євген КІЦЕНЬКИЙ із позивним «Джон». Євген Борисович народився 7 червня 1973 р. З військовою формою знайомий давно. Адже, крім строкової у 1991-1992 рр., пройшов службу в АТО – 2015-2016, а потім – 2018-2019. Але війна переросла в повномасштабне вторгнення, і захисник із сином Олек­сандром не змогли залишатися вдома.

– Ще місяць тому ми з парафіянами УГКЦ Зарваницької Матері Божої збирали Джону донати на дрон. Усім храмом молилися за його життя, – не стримуючи сліз, розповідають прихожани УГКЦ, яку відвідував Герой. – Це біль для всіх. А надто для сина Сашка, який нині на передовій. Це дуже позитивний, доб­рий і справедливий чоловік.

Перебуваючи на виконанні завдання в умовах воєнного стану, здійснюючи заходи з нацбез­пеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії рф на території Харківської області, внаслідок танкового обстрілу вогневої позиції зазнав поранень, несумісних із життям.

– Євген був штаб-сержантом нашого батальйону. Про таких людей знімають фільми, бо це був чоловік унікальної харизми та здібностей, – розповідає побратим Павло Нечитайло. – Він поєднував у собі якості воїна, вчителя та прекрасної людини. Знав кожного з наших, досконало володів тонкощами армійської науки і дуже беріг побратимів. Його майстер-класи з вогневої підготовки, тактики, польової фортифікації були витворами мистецтва, на які всі мріяли потрапити.

Євгену Борисовичу було 50 років, у нього залишилася дружина.

ВОЛЬОВИЙ, МУЖНІЙ, СМІЛИВИЙ!

Олександр КРАСІЛИЧТакими словами характеризують загиблого Героя, патріота, викладача Кам’янець-Подільського фахового коледжу культури і мистецтв, а в минулому – і випускника коледжу Олександра КРАСІЛИЧА. Олександр Васильович загинув 9 вересня, захищаючи державу від російського агресора, під час артилерійського обстрілу в районі селища Мала Токмачка.

– 9 вересня він мав би відзначати професійне свято – День українського кіно, адже обрав творчу професію, – пишуть у фейсбуку про Захисника його колеги з коледжу. – 2003 р. закінчив Рівненський державний гуманітарний університет за спеціальністю «Театральне мистецтво», згодом захопився кіномистецтвом та фотографією. Працюючи викладачем, щиро ділився зі студентами знаннями і вміннями, створював цікаві проєкти, багато задумів та ідей втілив у житті, багато, на жаль, назавжди залишиться його нездійсненними мріями. Доля вбачала в ньому захисника, оборонця, і він не суперечив їй, бо свідомо й добровільно став на захист країни. Тривалий час був учасником АТО, потім повернувся на викладацьку роботу, а з початком повномасштабної війни знову став у стрій, аби протистояти ворогу, що так безжально нищить українську землю. Вольовий, мужній, сміливий, із глибоким почуттям патріотизму та справедливості, справжній борець за покликанням серця і власної свідомості. Таким назавжди залишиться у наших спогадах Олександр Васильович.

Герою навіки 45. У нього залишилися дружина та донечка.

НИЩИВ ВОРОГА ДО ОСТАННЬОГО

Олександр ДОРОШУ небесний легіон поринув і житель Чемеровеччини Олександр ДОРОШ. Загинув Герой 6 вересня під час артилерійського обстрілу в Запорізькій області. Поховають земляка сьогодні, 14 вересня, в Почапинцях. Олександр Сергійович народився 19 листопада 1980 р. Цьогоріч у квітні Олександра мобілізували на військову службу, і він без вагань став у стрій захисників. Пройшов війсь­кову підготовку в навчальному центрі й розпочав службу в одній із військових частин у Харкові. Чоловік мріяв про Перемогу і затято нищив ворога. Не пошкодував власного життя заради рідної України.

 

 

 

 

 

НЕДОЖИТЕ ЖИТТЯ, НЕДОМРІЯНІ МРІЇ

Владислав НАЙДЬОНОВ8 вересня під час виконання бойового завдання на території Куп’янського району Харківської області, боронячи Україну від російських загарбників, загинув житель села Кадиївці – Владислав НАЙДЬОНОВ. За три дні до свого 24-річчя Владислав Юрійович востаннє зателефонував рідним. А через декілька годин його серце зупинилося навіки.

– Це неймовірно позитивна дитина, промінчик сонця в похмурий день, – зі щемом у серці розповідає Лариса Василівна – вчителька колишньої Дерев’янської ЗОШ, керівниця класу, де навчався Герой. – Він змалечку жив у селі Дерев’яне. Мої діти з ним дружили, бо ми жили на одній вулиці. Я навчала його у школі, пам’ятаю його перші двійки й перші шкільні пере­моги. Па­м’ятаю усмішку – він завжди усміхався. Майже до повноліття він з мамою, старшою сест­рою і молодшим братом жили тут, а потім придбали будинок у Кадиївцях і переїха­ли ближче до міста. Владик був безстрашним, сміливим, справж­нім воїном.

У захисника залишилася матір, сестра, брат, дружина та маленький син.

 

 

 

 

ВОЮВАВ ТАМ, ДЕ ГАРЯЧЕ

Олег ПРИДЕТ­КЕВИЧВмивалася сльозами Новоушиччина 8 вересня, зуст­річаючи тіло уродженця с.Цівківці, воїна-солдата Олега Івановича ПРИДЕТ­КЕВИЧА. Клята війна обір­вала життя Героя 24 серпня в районі населеного пункту Роботине Запорізької області. Вірному сину України назавжди 31. Олег Іванович народився 13 липня 1992 р. Навчався в Браїлівській школі. У 2011-2012 рр. проходив військову строкову службу. Після цього навчався у Хмельницькому профтехучилищі. Із родиною проживав у с.Капустяни. Працював у ПП «Дживальдіс» та ТОВ «Агробізнес». У січні 2023-го Олега Івановича мобілізували до лав ЗСУ. Сміливий, мужній воїн загинув під час ворожого обстрілу. У нього залишилися батьки, дружина, діти, сестра та дідусь. Поховали воїна в рідному селі.

 

 

 

 

У БОРОТЬБІ ЗА ВОЛЮ ГИНЕ ЦВІТ НАЦІЇ

Максим ЗАЙЧЕНКОЩе одна страшна звістка з фронту. 7 вересня під час виконання бойових завдань на Луганщині був поранений старший солдат – 22-річний Максим ЗАЙЧЕНКО. 11 вересня в лікарні м.Дніпро серце зовсім юного воїна зупинилося. У Максима залишилися мама і сестричка, які проживають у с.Струга (Новоушицька ТГ). Максим народився в Київ­ській області. Після навчання в Державному податковому університеті м.Ірпінь на факультеті «Банківська справа, фінанси та кредит» працював за фахом, заступником начальника відділу в АТ «Ощадбанк» у м.Ірпінь. Однак у березні цього року пішов добровольцем захищати Батьківщину, служив у полку «Азов» Нацгвардії України. Про нього згадують як про щирого пат­ріота, активного хлопця, який любив життя і подорожі. Маючи великі перспективи в житті, Максим усе залишив, щоб стати на захист країни від ворога. Пам’ять про нього в наших серцях.

 

 

 

ВІРНИЙ УКРАЇНСЬКОМУ НАРОДУ ДО ОСТАННЬОГО

Сергій ІВАНЮК7 вересня, боронячи Україну від окупанта в районі населеного пункту Новоєгорівка Сватівського району Луганської області, вна­слідок мінно-вибухової трав­ми загинув уродженець с.Вітківці (Жванецька ТГ) Сергій ІВАНЮК. Сергій Васильович народився 4 грудня 1979 р. в рідному селі, навчався у Вигодській ЗОШ. У Вітківцях проводив чимало часу, хоча жив і працював у Кам’янці-­Подільському. Він був вірним українському народові та військовій присязі до останнього подиху. У Героя залишилися дружина, діти.

 

 

 

 

І ЗНОВУ НЕСТРИМНО ЩЕМИТЬ СЕРЦЕ…

Юрій КУЗЬМОВЧорні та криваві руки російських окупантів обірвали життя сержанта Юрія КУЗЬМОВА, який родом із Дунаєвеччини. Юрій Григорович народився 1972 р. в с.Лисець. Навчався в місцевій школі. Після служби в армії одружився та проживав із сім’єю в Києві, де й відбудеться поховання Героя. Під час виконання бойових завдань 7 вересня в районі Серебрянського лісництва, на західній околиці міс­та Ямпіль, унаслідок ворожого мінометного обстрілу Юрій зазнав поранення та був евакуйований до ПХГ Слов’янськ. А 8 вересня помер під час хірургічної операції. У Захисника залишилися діти, дружина, внуки, мати, сестра та брат, який також захищає Україну.