Субота, 27 Липня 2024 р.
12 Жовтня 2023

У КАМ’ЯНЦІ ЗНИЩИЛИ МОЗАЇКУ ІВАНА КЛЯПЕТУРИ

Черговий приклад вандалізму та культурної сліпоти в нашому місті: на приміщенні пожежної частини на пр.Грушевського під час ремонту була знищена мозаїка авторства знаного подільського художника-монументаліста Івана КЛЯПЕТУРИ.

Наприкінці вересня схожий випадок стався у Львові, де новий власник при­міщення на вул.Володимира Великого знищив мозаїчне панно авторства Богдана Сойки. Після гучного скандалу та розголосу у пресі руйнівник Сергій Ве­сечка пообіцяв відновити втрачений витвір мистецтва, хоча це і непросто технологічно: крім оплати роботи художників, доведеться ще й шукати рідкісну і дорогу смальту. Чи є шанс, що в Кам’янці, місті, де працюють мистецька кафедра університету та училище культури, такий прецедент повториться? Нагадаємо, що два роки тому чиновники міськради надали дозвіл на руйнацію мозаїчної зупинки Івана Кляпетури в передмісті Кам’янця.

Ірина ПУСТИННІКОВА.


P.S. У місцевому підрозділі Державної служби з надзвичайних ситуацій для інформаційного ресурсу ХМ-ІНСАЙД підтвердили, що приміщення недавно ремонтували і робили утеплення фасаду. А оскільки будівля на пр.Грушевського перебуває у власності ДСНС, тож можуть самостійно вирішувати, як нею розпоряджатися та які роботи проводити.
Утім у пресслужбі уточнили, що мозаї­ку ніхто не знищував: вона знаходиться на місці, але під шаром фарби.

«Наш підрозділ оновився. Це панно вже не підлягало реставрації. Однак за потреби ми зможемо легко прибрати будматеріали і відновити попередній вигляд мозаїки. Кожен охочий може переконатися в цьому», – зазначила комунікаційниця ДСНС Кам’янеччини Марія Заболотна.
Тим часом авторка статті продовжує порушувати тему знищення культурної спадщини. Зокрема, днями в «Українській правді» вийшла стаття Ірини Пустиннікової «Неоголошена війна мозаїкам: як українці втрачають свою спадщину глибоко в тилу».