Субота, 27 Липня 2024 р.
16 Листопада 2023

ЧИ ЇЗДИТИМУТЬ МАРШРУТКИ?

У жовтні міська влада приступила до перевірки санітарно-технічного стану місцевих маршруток. Контракти з перевізниками уклали 2018-го, однак перевірку техстану автомобілів тривалий час не проводили. Спочатку через ковід, а потім – у зв’язку з російським вторгненням. Проте, на перший погляд, хороша ініціатива призвела до назрівання чергового конфлікту…

Недавно перевірки тимчасово припинилися, і перевіз­ники насторожилися, бо припустили, що призупинення процесу може призвести до оголошення нового конкурсу. Про це та інше вони говорили під час зборів Спілки перевіз­ників, що відбулися минулого тижня.

– Умову, що мають бути GPS-­трекери, ми виконали, а машини пофарбували, – каже голова Спілки Микола ЧАЙКОВСЬ­КИЙ. – Хтось проходив огляд із першого разу, а хтось – із другого, але всі працювали над виправленням зауважень.

За словами присутніх, влада мала б повідомити про свої наміри, адже, згідно із законодавством, на час дії воєнного стану продовжується дія договорів, а не оголошується новий конкурс. Буде він чи ні – так і невідомо, адже, за словами перевізників, на зустріч із ними ніхто не йде. В залі навіть пролунали заклики до при­зупинення надання послуг із перевезення, якщо з ними ніхто не поговорить. Влада відреагувала на ситуацію 13 листопада під час щотижневого брифінгу за участі керівництва міста так:

– За станом на сьогодні, є 181 чинний договір, укладений із перевізниками 2018 року, – ка­же головний спеціаліст відділу па­сажирських перевезень міськ­ради Володимир КОНД­РУК. – Дія договорів закінчується 24 груд­ня поточного року. Однак своєю постановою Кабмін дав можливість їх продовжити. У зв’язку з цим, міський голова Михайло ПОСІТКО видав розпорядження про перевірку сані­тарно-технічного стану автобусів, яка й проводиться з метою підтвердження спроможнос­ті перевізників надалі виконувати договори, укладені з організатором перевезень – виконавчим комі­тетом міської ради. Наразі заяви на продовження угод подали 132 перевізники, 49 – ще ні. За час перевірки, яка триває з 17 жовтня, обстеження вже пройшли 67 маршруток. Успішно – ли­ше 30. Головні нарікання викликають незадовільний технічний стан автомобілів, часткова відсут­ність документації, яка має бути в салоні, та відсутність відображення даних GPS-трекерів.

Наступну перевірку призначено на четвер (16 листопада. – Прим. ред.).

Олександр ЩЕРБАТИХ.