Субота, 27 Квітня 2024 р.
18 Січня 2024

КОРОНАВІРУС ЗНИКАЄ, А ГРВІ НАСТУПАЄ!

Початок нового 2024 року став трампліном у черговий приріст гострих респіраторних вірусних інфекцій. Спостерігається поширення захворювань і на грип. Але без па­ніки. Є хороша новина – нена­висний усім світом COVID-19 з усіма його штамами потроху відступає.

– За перші два тижні поточного року бачимо незначне зрос­тання захворюваності. Зокрема, в Кам’янець-Подільській тергромаді з 1 по 7 січня на ГРВІ захворіли 776 людей, із яких 229 дітей. Госпіталізували 12 людей, померлих, на щастя, не було, – інформує завідувачка відді­лення епіднагляду за інфекційними хворобами КП РВ ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» МОЗУ Алла ГРИЦАЙ. – А з 8 по 14 січня – 804 хворих (приріст 3,5%) на ГРВІ, з яких 332 дітей, госпіталізованих усього 18, померлих не було. Приріст невеликий, але він є, і пов’язано це насамперед із поверненням учнів за шкільні парти. Адже більшою мірою ГРВІ поширюється саме серед дітей. За станом на 17 січня, крім 1580 випадків ГРВІ, у нашій громаді зареєстровано 38 випадків коронавірусу, і, порівнюючи з попередніми роками, цей показник не може не тішити. За перший тиждень поточного року було зареєстровано 28 випадків, за другий – 10. Із загальної кількості госпіталізували трьох людей (7,8%), що свідчить про переважно легкий або середньої важ­кості перебіг хвороби. Померлих від ковіду немає.

Насторожує епідеміологів і приріст хворих на грип, адже, за станом на 17 січня, зареєстровано вже три випадки в дорослих. Це, зокрема, два випадки грипу А, які лабо­раторно підтверджені швид­ким тестом, та один клінічний грип.
Для порівняння: торік у нас було зареєстровано 20 випадків грипу, з яких 4 – грип Б, два клінічні та 14 грипів А. Осінньо-зимовий період зав­жди сприятливий для поширення цього захворювання, тому фахівці прогнозують традиційну хвилю грипу А протягом січня, спад до кінця лютого, а другу хвилю – на початку березня, для якої характерний грип Б. Адже волога та примхлива погода лише сприяє розповсюдженню вірусу.

Ольга ГОЛУБ.