Субота, 27 Липня 2024 р.
1 Лютого 2024

«СВІТ ЧЕРЕПАХ» ТЕПЕР У БЕЗПЕЦІ! АЛЕ ДЕ?..

61 рептилію, з яких 52 черепахи, врятовано? Але про все по черзі.

Ще на початку січня в усьому Кам’янці та в дотичних до міста сторінках соцмереж трапляла­ся реклама, що з 15 по 28 січня в ТЦ «Ювілейний» проводитиметься виставка «Світ черепах». На афіші було вказано години годування – найцікавіше видовище. Виставка успішно приймала маленьких і великих поціновувачів рептилій близько тижня, після чого дедалі більше відвідувачів почали помічати, що деяким черепахам тісно у своїх акваріумах, а з найбільшими взагалі поводяться, як із клоунами в цирку, – пускають до них дітей, дозволяють гладити, фотографуються з ними, пересувають їх, немов іг­рашки, для кращого кадру…
Так організація зоозахисників «UAnimals» розпочала розголос правопорушення та закликала всіх небайдужих зупинити жорс­токі знущання з тварин.

«Ми просимо вас піти в місцевий відділок поліції із заявою щодо цієї виставки черепах. Одна людина таку заяву вже подала, але правоохоронці на той момент навіть не знали, що у виставці є щось незаконне, і зовсім не спішили на місце, аби з’ясувати обставини», – написали зоозахисники у фейсбуку.

І їхні старання не були марними. Уже наступного дня кам’янецькі правоохоронці вилучили тварин. Це прокоментував і міський голова Михайло ПОСІТКО:

«Кам’янець не місто, де жорстоко поводяться з тваринами! Одразу зазначу, що міська влада жодного дозволу на виставку не давала. Міська рада спільно з правоохоронцями в рамках закону вжили всіх заходів, аби врятувати рептилій від недобросовісного підприємця. Гарно відпрацювали. 61 рептилію, з яких 52 черепахи, врятовано! Дякую всім, хто не дав знущатися над тваринами».

Про те, що з рептиліями тепер, і яка їхня подальша доля, розпові­ла старша інспекторка з комунікації Кам’янець-Подільського райуправління поліції Наталія ВІНЦАРСЬКА:

– 25 січня правоохоронці склали на організатора несанкціонованої пересувної виставки протокол за частиною 3 статті 88-1 КУпАП, а виставку закрили для відвідування, аби вилучити тварин. Рептилії потребують спеціальних умов, яких ані в нашому відділку, ані, на жаль, у Кам’янець-Подільському еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді немає, – пояснює Наталія Іванівна.
Було ухвалено рішення передати черепах до Київського зоопарку, який має належні умови. Але і тут спіткала невдача – не знайшлося транспорту, який би зміг перевезти черепах у акваріумах із постійним підігрівом, відповідним освітленням, лампами нагрівання тощо.
Із рептиліями потрібно було терміново щось робити, адже це тварини, які потребують тепла. Тож вирішили передати їх у акваріуми організатора виставки під розписку їхнього адвоката. У розписці йдеться про те, що тварини перебуватимуть там до рішення суду про їхню подальшу долю та без можливості використовувати тварин для виставок чи інших заходів.

Ольга ГОЛУБ.

P.S. 31 січня завершився суд над організаторами виставки «Світ черепах». На організатора наклали штраф у розмірі 850 грн без конфіскації тварин. У соцмережах поширюють фейкову інформацію про те, що одна з черепах загинула, але поліція спростувала цей факт.
Всі черепахи – а саме 61 рептилія – поїхали додому. Їх оглядав герпетолог. З ними все гаразд!заспокоює старша інспекторка з комунікації Кам’янець-Подільського райуправлінні поліції Наталія ВІНЦАРСЬКА.

.