Субота, 27 Липня 2024 р.
8 Лютого 2024

КОНФЕСІЇ ОБ’ЄДНАЛИСЯ ЗАРАДИ УКРАЇНИ

Українці давно зрозуміли, що проти нас воюють люди, які не мають нічого спільного з духовними цінностями. Єдине, чого хочуть вороги, – роз’єднати, а згодом духовно, морально і фізично знищити український народ. Про напрацю­вання в об’єднанні та протистоянні ворогу в нашому місті говорили 24 січня під час круглого столу «Незалежна Церква. Незалежна Держава. Духовна Єдність. Соборна Україна», присвяченому 105-й річниці Соборності України та 5-й річниці надання Томосу ПЦУ.
До зустрічі долучилися як представники духовенства (єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський ПАВЛО, благочинний Першого Кам’янець-Подільського округу ПЦУ протоієрей Олександр ЦІСАР, єпископ-ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії римо-католицької церкви Леон ДУБРАВСЬКИЙ), так і науковці, волонтери, представники громадськості та політики. Зокрема, народні депутати України Микола КНЯЖИЦЬКИЙ і Володимир В’ЯТРОВИЧ.

Олександр Цісар, Василь Кобильник, Валерій Степанков– Це круглий стіл, присвячений визначним датам, а також актуальності розвитку Православної церкви України. Оскільки в сьогоднішніх умовах розбудова незалежної церкви є дуже важливим чинником збереження держави і навіть більше – це питання національної державної безпеки, – розповідає «Подолянину» організатор дійства, голова фракції «ЄС» у міській раді Василь КОБИЛЬНИК. – Насамперед ми говорили про духовну єдність, адже це і є одним із міцних стовпів соборної української держави.

– Про які напрацювання за підсумком заходу ми можемо говорити?
– Усі погодилися з базовими речами: поява Томосу – великий здобуток для державотворення України; розбудова ПЦУ – шлях, яким потрібно йти, незважаючи на перепони, які створює російсько-українська війна. Також ми говорили про духовну єдність, адже ПЦУ точно не є тоталітарною. Вона активно співпрацює з іншими конфесіями, крім РПЦ.
У межах обговорень ми вийшли й на практичні речі. По-перше, потрібно підтримувати навчання і виховання священників. Цього сьогодні вимагає кількість переходів до ПЦУ. Тому обговорили можливість на регіональному рівні відкриття навчальних закладів, можливо, відродження Кам’янець-Подільської духовної семінарії.
Звернули увагу також і на законодавчий рівень. Сьогодні є багато культових споруд, які перебувають у Фонді держмайна. У зв’язку із законодавчими змінами, тепер при оформленні наступного договору оренди фонд виставлятиме релігійним громадам рахунок, який матиме відсоток від оціночної вартості.
За прикладом, наведеним Олександром Цісарем, коли громада заходить у нову церкву, річна оренда може складати 70-100 тис. грн. Тож, крім необхіднос­ті розбудови парафії (а коли представники РПЦ залишають споруду, вони забирають усе), потрібно буде сплачувати і оренду.
Аби це вирішити, ми будемо звертатися до місцевих бюджетів і, маючи нагоду, звернулися вже й до народних депутатів України. Передусім потрібно дізнатися, чому ця норма з’явилася в законодавстві.

За словами організатора дійства, важливою складовою круглого столу було питання не лише збереження того, що вже є, а й відбудови раніше зруйнованих храмів. Зокрема, Собору Ікони Казанської Божої Матері, який розташовувався в північно-західній частині Старого міста, біля будівлі історичного факультету К-ПНУ ім.Івана Огієнка. У 30-ті роки минулого століття релігійну споруду зруйнували більшовики.

– На вулиці Татарській був собор, який під кінець його існування називали Українським кафедральним собором,каже Василь Володимирович. – У процесі національно-визвольної революції цей храм був першим, у якому богослужіння велося українською мовою. Тож у ході обговорення всі погодилися, що відбудова цієї церкви має стати символом пам’яті про полеглих Героїв-кам’янчан, які боронять нашу землю в російсько-українській війні.