Субота, 27 Квітня 2024 р.
14 Березня 2024

ДОВІДКА ДЛЯ ДОГЛЯДУ І ОПІКУНСТВА

У КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр» працює лікарська консультативна комісія, головою якої є завідувач хірургічного відділення Олександр МІСЕВИЧ. Голова комісії видає та затверджує різноманітні медичні довідки.

На сьогодні люди найчастіше звертаються по отримання документів для оформлення постійного стороннього догляду за хворим чи опікунства. Це передусім пов’язано із можливістю відстрочки від мобілізації.
Про те, кому за законом видають­ся такі довідки, розповідає Олек­сандр Миколайович:

– Щодо отримання довідок, то у своїх діях ми керуємося законом №560 від 7 травня 2022 р. «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання соціальних пос­луг у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях».
Наводжу витяг із документа: «Особами, які потребують постійного догляду, є:
– особа з інвалідністю з дитинства / дитина з інвалідністю до 18 років;
– особа з інвалідністю І групи, в якої в довідці МСЕК стоїть штамп «Потребує стороннього догляду», а також особа, яка досягла 80-річного віку;
– особа з інвалідністю І чи ІІ груп унаслідок психічного розладу, яка, за висновком лікарської комісії медзакладу, потребує постійного стороннього догляду;
– громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, хворі, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги».
Щодо останньої групи людей, які потребують стороннього догляду, то тут потрібно дещо розтлумачити, аби не було зайвих суперечок. Зрозуміло, що при наявності ІІ групи довідки про догляд не видають, але розглядаються особисті обставини. Для прикладу: якщо людина після інсульту, лежача і не може себе обійти, то комісія зважає на таке. Чи людина з когнітивними розладами, яка не пам’ятає, де живе, забу­вається, не орієнтується в життєвих об­ставинах, то тут теж має бути сторонній догляд.
Щоб отримати людині, яка доглядатиме за таким хворим, довідку, необхідно запросити додому сімейного ліка­ря, фахівця з профілю захворювання, які б засвідчили наявний діагноз і без­порадність хворого. Тоді наша комісія надає довідку в територіальний центр комплектації. А доволі часто до нашої комісії звертаються люди похилого віку, які приходять своїми ногами і вимагають довідки про сторонній догляд.
Щодо оформлення опікунства, то тут є значна відмінність. Опікунство над недієздатною людиною затверджується тільки судом через органи соціального захисту.

Вікторія ГАЙДАМАШКО, пресслужба закладу.