Субота, 27 Квітня 2024 р.
14 Березня 2024

ВІЙНА ЗАБИРАЄ СЕРЦЯ

Перестають битися серця сміливих, відважних воїнів, які віддають життя за свободу і незалежність нашої держави, але ніколи не обірветься струна пам’яті про наших Героїв-захисників.

«ТАНЦОРЕ», СПОЧИВАЙ ІЗ МИРОМ…

Микола ТОМАЙЧУКТалановитий. Саме цим словом описують кам’янчанина Миколу ТОМАЙЧУКА (позивний «Танцор») усі без винятку друзі, рідні, учні, колеги, побратими і знайомі. Усі, хто знав Миколу Анатолійовича, не можуть оговтатися від новини, що 12 березня зупинилося його серце. Із перших днів повномасштабного вторгнення Герой захищав країну на північно-східному (Сумському) напрямку. В мирному житті чоловік був професійним хореографом, керував студією, мандрував країнами світу, демонструючи українську культуру. Російське вторгнення змусило перервати культурну діяльність. Та позивний, який відображав творчу натуру Миколи Анатолійовича, супроводжував його і на фронті.

– Кожний із наших студентів – вихованців Кам’янець-Подільського фахового коледжу культури і мистецтв – рідна дитина. І коли з кимось біда, то для всіх нас велике горе, – пише про Героя викладачка КПФККіМ Ольга Чорнобиль. – Микола Томайчук – найкращий випускник хореографічної спеціалізації. Він завжди був у пошуку чогось нового, нестандартного, креативного, сучасного. Коля не цурався ніякої, навіть чорної, роботи. У нього руки росли з правильного місця. Коля одразу пішов на війну… Не можемо повірити. Співчуваємо рідним…

Ще рік тому він ділився планами і розповідав про своє військове завдання – стримувати противника.

«У мене є мрія станцювати танець із шаблями зверху на кремлівському мавзолеї. Як прийнято казати у військових, ми вже – єдиний організм. Звісно, в чоловічому колективі не без спірних питань, але, якщо настає критичний момент, то всі хлопці стають горою один за одного. На нашій ділянці у ворога немає жодних шансів», – йдеться в онлайн-виданні Командування Об’єднаних Сил ЗСУ «Військо України».

Нині відео, де військовослужбовець каже ці слова, поширюють у соцмережах його близькі, дописуючи: «Колю, як же так?..».

– Мистецьке минуле допомогло Колі сильно розвинути лідерські та організаторські якості, тому він завжди з легкіс­тю знаходив підхід до кожного, знав, як правильно спланувати роботу, як налагодити роботу всередині колективу, – розповідають побратими. – Війна не всіх вбиває раптово. Когось вона «з’їдає» роками, відбираючи здоров’я і сили. Як «Танцора», в якого не витримало серце.

Миколі Анатолійовичу було 42 роки. У нього залишилися дружина та донька.

БАХМУТ КОВТАЄ ЖИТТЯ ДАЛІ

Дмитро КРАВЧЕНКОl 5 березня поблизу с.Веселе Бахмутського району загинув старший сержант Дмитро КРАВЧЕНКО, житель с.Отроків, що на Новушиччині. Серце Героя зупинилося від поранень унаслідок мінометного обстрілу, завданого противником. Народився Дмитро Олександ­рович 12 жовтня 1975 р. в м.Красний Луч Луганської області. Герой проходив строкову військову службу за мобілізацією з червня минулого року, був головним сержантом, командиром міномета. Сусіди, односельці згадують Дмитра Олександровича добрим, привітним, щирим чоловіком, який ніколи не відмовляв у допомозі. У загиблого залишилися мати, дружина, діти, внуки, сестра.

 

 

 

Станіслав ХАБОВСЬ­КИЙl Дунаєвецька громада готується до скорбного прощання – на щиті додому повертається маківчанин Станіслав ХАБОВСЬ­КИЙ. Ще 25 серпня 2023 р. внаслідок поранень, яких зазнав під час штурмових дій у районі с.Спірне Бахмутського району, Захисник був госпіталізований до Дніпропетровської обласної лікарні, далі – в Київську обласну клінічну лікарню №4. На жаль, 18 листопада 2023 р. його серце зупинилося. Відтоді тривала процедура впізнання та очікування аналізу ДНК. Сьогодні, 14 березня, йому мало би виповнитися 35 років…