П'ятница, 17 Травня 2024 р.
2 Травня 2024

КАМ’ЯНЕЦЬ ОБ’ЄДНУЄ ТУРИСТІВ І ТУРИЗМ

Старовинний Кам’янець-Подільський знову урочисто відчинив двері для відвідувачів. Звісно, ми все ще далекі від святкової атмосфери, яка була в місті до війни. Проте свою неповторність відкриття турсезону 2024 року мало безсумнівно. Як уже всі знають, цьогоріч виповнюється 650 років із часу, як наше місто отримало магдебурзьке право. Тож і концепція була покликала повернути кам’янчан і мандрівників у ті часи. А ще навчити чомусь новому, адже символічною на­звою відкриття обрано гасло «Кам’янець ремісничий: відродження епох».

Першим великим заходом став форум-конференція для представників туристичного бізнесу та міжнародних партнерів «Гастрономічний туризм: досвід України та ЄС», який відбувся 26 квітня в костелі св.Михаїла.

– Ми продовжуємо працювати над розвитком подільської кухні, – каже заступник міського голови Дмитро НАЗАРЕНКО. – Тому сьогодні запросили фахівців із гастрономії. Важливим також є і досвід нашого бізнесу. Тож на форумі можемо бачити й підприємців, зокрема і місцевих виноробів.

Того ж дня ожила й зала магдебур­зького права міської Ратуші. Там у рамках круглого столу відбулися одразу декілька цікавих подій. Насамперед зібралася команда Подільсько-Буковинського кластера, аби спільно з Державним агентством розвитку туризму України (ДАРТ) узгодити план подальших кроків щодо створення комунального підприємства між засновниця­ми кластера: міською, Китайгородською та Староушицькою тергромадами, а також Хотинською міськрадою. Концепцію розвитку цієї ініціативи присутнім презентувала голова ДАРТ Мар’яна ОЛЕСЬКІВ. Ідея пані Мар’яни полягає в тому, аби 4 громади об’єднали власні зусилля в розвитку туристичного потенціалу, і в Кам’янці дуже сподіваються, що цей задум вдасться реа­лізувати.

Окремою подією, яка відбулася 26 квітня в Ратуші, стало підписання Меморандуму про співробітництво з метою розвитку і популяризації Шляху святого Якова (паломницька дорога до могили апостола Якова, головна частина якої пролягає Північною Іспанією. – Прим. ред.). В Україні до проєкту долучилися НПП «Подільські Товтри», Дунаєвецька та Чортківська міські ради, Жванецька сільська рада і ГО «Хмельницький спелеоклуб «Атлантида». Послідовником іспанського шляху в нашій громаді є маршрут «Camino Podolico».

– Це саме той туристичний продукт, яким ми можемо зацікавити не тільки українсь­ких, а й європейських мандрівників, котрі є великими поціновувачами єдності з природою, – зазначила Мар’яна Олеськів.

* Детальніше про заходи, які відбува­лися у дні відкриття турсезону, читайте на стор.3 “ПОДОЛЯНИНА” №18 від 02.05.2024 р.