Понеділок, 20 Травня 2024 р.
9 Травня 2024

ЧИ ДОБІЖАТЬ ЛИСИ ДО МІСТА?

На Довжку лисиця намагалася накинутися на людину. Ситуація сталася з юнаком біля зупинки на вул.Волошковій (Мічуріна). Агресивна тварина вибігла з боку кладовища і бігла за хлопцем, який, на щастя, був у гарній фізичній формі, поки її не відлякали собаки.

Про випадок мешканці Довжка повідомили редакцію «Подолянина», аби порушити питання про те, що лисиці (які, ймовірно, гніздяться на території тамтешнього кладовища) не тільки пробираються в їхні двори, але й кидаються на людей. І, звісно, йдеться не лише про шкоду домашнім господарствам, а й про те, що така поведінка дикої тварини може свідчити про захворювання на сказ.
Ми поцікавилися, чи знають про ситуацію відповідні служби та як на неї реагуватимуть. І, як виявилося, мешканці сіл хоч і страждають від нашестя лисиць, проте не завжди офіційно повідомляють про випадки, які можуть бути по­в’язані зі сказом тварин. Та й не всі знають, куди звертатися. Зі слів радника міського голови Анатолія КОСТЮКА, який зай­мається питаннями сіл громади, про такі інциденти останнім часом офіційно ніхто не заявляв. Утім проблема нашестя лисиць нено­ва і цілком актуальна, оскільки регулювання чисельності тварин неможливе через заборону полю­вання на заповідній території НПП «По­дільські Товтри». З цього приводу влада співпрацює з Держ­продспоживслужбою, яка про­водить профілактичні заходи для уникнення поширення смертель­-ної хвороби.

– Якщо був контакт лисиці з людиною чи домашньою твариною, негайно про це повідомте і зверніться до медзакладу! – наголошує начальник Кам’янець-Подільського райуп­равління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Анатолій ЛАВСЬКИЙ. – Щоб не допус­тити поширення сказу, проводимо пероральну імунізацію лисиць – розставляємо у відповідних місцях вакцину, яку споживають дикі тварини. До повномасштабного вторгнення такий пре­парат розкидали авіацією. Наразі ж уже створені робочі бригади (залу­чаються органи місцевого самоврядування, представники Держпродспоживслужби, УТМР), які розносять спеціальні капсули в місцях локалізації тварин. Востаннє захід проводився восени. У червні проведемо його знову, чекаємо постачання вакцини.

Щоб повідомити про ситуацію з лисами чи місце їхньої локалізації, можна звернутися до діловода у своєму селі, який передасть інформацію фахівцям. Або ж зателефонувати до Кам’янець-Подільської дільничної лікарні ветмедицини за номерами: 098-90-22-740 або 5-03-06.