Субота, 27 Липня 2024 р.
23 Травня 2024

НА АЛЕЇ СЛАВИ І В РІДНИХ СТІНАХ

m На фасаді Ка­м’янець-Подільського ліцею відкрили меморіальну дошку випуск­нику закладу (історико-правовий профіль), Почесному громадяни­ну міста Рости­славу ЯНЧИШЕНУ (20.05.1991 – 19.04.2023). Ростислав Анатолійович вирішив пов’язати своє жит­тя з хореографією, тому закінчив коледж хореографічного мис­тецтва «Київська муніципальна академія танцю ім.Сержа Лифаря». Для професійної кар’єри обрав Одеський національний академічний театр опери та балету, де понад 10 років працював артистом, солістом балету. На сцені театру зіграв десятки ролей, але однією з найяскравіших була партія солдата, який гине на війні, в сучасному балетному дивертисменті «Тримай». За страшним вироком долі, ця партія виявилася пророчою для артиста. Ростислав був дуже світлою, талановитою, порядною та інтелігентною людиною. Одним із перших пішов добровольцем захищати Батьківщину. Коли його не прийняли до лав ЗСУ, хлопець вступив до лав Добровольчого формування територіальної громади Кам’янця-Подільського. На фронт потрапив у складі 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади. Побратими називали його справжнім, розумним, відповідальним, яскравим прикладом освіченої та патріотичної людини з оптимістичними поглядами. Ростислав Янчишен був солдатом, стрільцем-снайпером 2-ї мотопіхотної роти військової частини А3137. Він загинув унаслідок поранень, яких зазнав під час виконання бойового завдання в районі с.Дубово-Василівка Бахмутського району.

m На стінах Лісковецького ліцею відтепер розміщена меморіальна дошка Олегу БЕНЬКОВСЬКОМУ (20.01.1991-26.06.23) – випускнику цього закладу. Народився Олег Олександрович у с.Пара­ївка. 2010 р. закінчив навчання в коледжі ПДАТУ за спеціальністю «Механізація сільського господарства». Уперше до лав ЗСУ потрапив 2015 р. для проходження строкової служби. Проживав із родиною в с.Лісківці. Був мобілізо­ваний 31 жовтня 2022 р. і проходив службу в десантно-штурмовому батальйоні. Старший солдат Олег Беньковський зник без­вісти 26 червня 2023 р. під час виконання бойового завдання в районі с.Новомихайлів­-ка на Донеччині. У Почесного гро­мадянина м.Кам’янця-Подільського залишилися донька та батьки.

 

 

m На фасаді природничо-економічного факультету К-ПНУ ім.Івана Огієнка, що на вул.Павла Скоропадського, відкрили меморіальну дошку Миколі КАМІНСЬКОМУ (10.05.1982 – 23.04.2023). Микола Васильович народився в Кам’янці-Подільському, навчався в третій школі, мав дві вищі освіти – закінчив К-ПНУ ім.Івана Огієнка та ПДАТУ. Навчався на курсах із комп’ютерних технологій і на зварника. Вмів ремонтувати автомобілі. Словом, талантів мав багато. 26 лютого пішов на війну, бо вважав це своїм обов’язком. Декілька разів Микола Васильович приїжджав додому в службових питаннях. А щодня дзвонив рідним обов’язково. Завжди був оптимістично налаштований, казав: «Ми переможемо, вистоїмо і виженемо москалів!». Почесний громадянин м.Кам’янця-Подільського загинув під час виконання завдання 23 квітня 2023 р. внаслідок вибуху. У Героя залишилися батьки, дружина, донька і сестра.