Субота, 27 Липня 2024 р.
30 Травня 2024

ЧЕРЕЗ ДНІСТЕР УЖЕ МОЖНА І ПІШКИ

Те, що нині відбувається з Дністром та його притоками, лякає мешканців регіону. Люди показують шокуючі кадри обміління річок на території Хмельницької й Чернівецької областей – рівень води продовжує падати, мілководні притоки взагалі пересихають. «Води майже немає, життя тут прожили, такого ще не було», – показує Дністер мешканка с.Брага.

Жахливі картини сухої потрісканої землі замість річки бачимо в Шутнівцях. На Бакоті утворилася справжня коса. На багато метрів відійшов та не припиняє падати рівень води в Рудківцях. Вражає відео із с.Глибівка, де майже зникла ліва притока Дністра Калюс. Гірко сьогодні виглядають гирло Збруча на місці його впадання в Дністер і сам Дністер біля Хотина…
Люди висловлюють різні версії такого лиха. Це пов’язують із сильною посухою, а також руйнуванням росією нашої енергосистеми, мовляв, воду з Дністра скидають для збільшення виробництва електроенергії Дністровською ГЕС. По інформа­-цію ми звернулися до екологів та у відповідні структури. Науковці підтверджують, що однією з причин такого обміління Дністра стала відсутність снігу взимку, мало дощів та, відповідно, зменшення оводнення грунту.

– Ще одна причина – замулення і знищення малих річок – і через засмічення, і через формування штучних ставків, – каже доктор біологічних наук, професор кафедри біології та екології К-ПНУ ім.Івана Огієнка Людмила ЛЮБІНСЬКА. – Крім того, в нас давно змен­шилася кількість лісів, які утримували вологу. Ну, і вагомий фактор – наявність Дністровської ГЕС та скиди води. Рівень води штучно регулюється. Із верхів її надходить мало, а тут скидається. Тому в середній течії Дністра (на Хмельниччині) води стає все менше. Колись ми, науковці, зверталися до Дністровської станції з проханням припинити активні скиди води, але відповіді не було.

А от загроза кілометрам унікальної природи є! Адже таке обміління критичне для екосистеми. Зі слів Людмили Григорівни, сьогодні в місцях пересихання річок масово гниють двостулкові молюски, зникає риба, гинуть прибережноводні та водні рослини. По роз’яснення ситуації ми звернулися до Дністровської ГЕС. Але там повідомили, що не уповноважені товариством «Укргідроенерго» надавати коментарі. Не можуть надати інформацію і в Дністровському басейновому управлінні водних ресурсів, пояснюючи воєнним станом:

– Об’єкт належить до критичної інфраструктури, і ми не можемо коментувати наші дії, та й не ми ухвалюємо рішення, – каже представниця пресслужби управління пані Іванна.

Центр підвищення кваліфікації працівників водного господарства опублікував такий пост у фейсбуку:

«Дністровське водосховище втрачає воду через обстріли. Це сталося внаслідок роботи ГЕС на повну потужність, щоб компенсувати нестачу електроенергії після російських обстрілів інфраструктури. Наразі там під загрозою зникнення опинилася річкова фауна…».

Ми вийшли на зв’язок і з ПрАТ «Укргідро­енерго». Пресслужба товариства оприлюднила таку інформацію:

«Із середини квітня 2024 р. скидні витрати з Дністровської ГЕС були вимушеним заходом для підтримання стабільної роботи енергосистеми. З 15 травня скиди з Дністровського водосховища відповідають встановленим Між­відомчою комісією. В той же час протягом травня погодні умови з дефіцитом опадів і підвищеною температурою повітря зумовили значне зниження водності Дністра та його приток. Приплив до Дністровського водосховища становить близько 30% від норми… Дністровська ГЕС у регулюванні стоку р.Дністер ке­рується рішенням Міжвідомчої комісії при Державному агентстві водних ресурсів України зі встановлення режимів роботи водосховищ, завданням і вказівками диспетчерської служби НЕК «Укренерго», забезпечуючи покриття пікових, добових та аварійних навантажень в енергосистемі».

Також повідомили, що наразі ситуація стабілізувалася, а інтенсивне спрацювання водосховища припинилося. Та, враховуючи те, що приплив на цей час менший за норму, спрацювання водосховища може продовжуватися і складати декілька сантиметрів на добу…