Неділя, 08 Вересня 2024 р.

ПАЛИЦЯ З ДВОМА КІНЦЯМИ?

Поки інспектори з паркування в місті активно виконують свою роботу, одні водії сплачують штрафи, а інші категорично з ними не погоджуються. До редакції «Подолянина» надійшло звернення від кам’янчанина, а нині мешканця Рівного Віктора КОШКІНА, який обурився, що отримав штраф за порушення правил паркування, незважаючи на наявність на авто спе­ціального розпізнавального знака «Водій з інвалідністю». І паралельно порушив питання щодо організації в місті достатньої кількості паркомісць для цієї категорії водіїв.

– Проїжджаючи повз ринок, ми з дружиною зупинилися біля аптеки, аби купити ліки, необхідні мені для негайного прийому. Місця на стоянці не було, тому довелося стати ліворуч, біля алеї, яка розділяє проспект, – пише пан Віктор. – Повернувшись до машини, побачили чоловіка в невідомій формі, який під двірник уже поклав квитанцію. Але на автомобілі була позначка, що він перевозить людину з інвалідністю. Стоянок для інвалідів немає взагалі. Хоча, за законом, органи господарювання забов’язані їх забезпечити не менше ніж десять відсотків від усіх паркомісць. Я – ветеран АТО, також захищав Батьківщину при повномасштабному вторгненні й наразі маю інвалідність унаслідок війни першої групи. Ви розумієте, що потреба в авто для таких людей є необхідністю? Сьогодні, на жаль, повертаються багато хлопців, звільнених за станом здоров’я, в тому числі й з ампутованими кінцівками. Відсутність паркувальних місць, тим більше біля медзакладів, аптек, навіть ринків, а потім штраф за порушення ПДР – це катування з боку керівництва вашого міста… Правда, інспектори мене поінформували, що збираються нарешті робити стоянки з місцями для людей з інвалід­ністю. До речі, навіть у ПДР вказано про необхідність із розумінням ставитися до людей із проблемами зі здоров’ям».

Пан Віктор вирішив не просто висвітлити проблему, але й звернувся на «Гарячу лінію» міськради та до відділу муніципальної інспекції. В цій установі про­коментували ситуацію і журналістам:

– По-перше, автомобіль насправді стояв у забороненому місці не декілька хвилин, як запевняють зазвичай ті, хто там паркуєть­ся, а не менше як півтори години, – каже керівник відділу муніципальної інспекції Ростислав МАЙОР. – По-друге, наявність на авто розпізнавального знака «Водій з інвалідністю» не дозволяє порушувати правила дорожнього руху, написані для всіх. Схожі ситуації в нас трапляються чи не щодня. Коли інспектори починали працювати, справді дуже лояльними були в ситуа­ції, якщо на автомобілі була наліпка «Водій з інвалідністю», залишаючи просто попередження. Це призвело до того, що водії почали цим користуватися і масово ліпили на автомобілі такі розпізнавальні знаки. Якось, наприклад, оштрафували водія, який припаркувався на автобусній зупинці на вул.В’я­чеслава Чорновола, а наступного дня авто стояло там же, але вже з наліпкою…
До того ж відділ муніципальної інспекції не відповідає за облаштування місць для паркування, цим займається департамент ЖКГ і міська рада загалом, виділяючи на сесії земельні ділянки та, відповідно, й кошти на їх облаштування. На ділянці проспекту Грушевського від Князів Коріатовичів до Данила Галицького є паркувальні майданчики і дорожні знаки, встановлені відповідно до схеми організації дорожнього руху. Якщо там немає вільних паркомісць, то треба шукати в іншому дозволеному місці. Наразі облаштовуються й інші майданчики, де також передбачені місця для людей з інвалідністю.

Зі слів інспекторів із паркування, саме на тому місці біля ринку є паркувальний майданчик із шістьма паркомісцями для людей з інвалідністю. На них, однак, усе одно часто паркуються авто без відповідних значків. А їх штрафувати має право лише поліція в присутності водія. Тому на ситуацію, на жаль, впливає ще й такий фактор.

ДЛЯ ДОВІДКИ. Із 6 березня до 1 липня інспектори з паркування притягнули до адмінвідповідальності за порушення правил зупинки, стоянки транспортних засобів 3401 особу. Сума коштів, оплачених на рахунок міського бюджету за вказані правопо­рушення, становить більше як 840 тис. грн.